Ekskomunikacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ekskomunikacija je mjera kojom se neku osobu izopćuje iz članstva neke vjerske organizacije. U historiji se provodila uz poseban obred koji je trebao ostaviti utisak i na izopćenima i na vjernicima.

Katoličanstvo[uredi | uredi izvor]

U Katoličkoj crkvi i danas postoji ekskomunikacija ili izopćenje do kojeg može doći na više načina, a postupak je tačno određen u Zakoniku kanonskog prava. Osoba se izopćuje iz Crkve samo u slučaju tačno određenih teških prijestupa.

Protestantizam[uredi | uredi izvor]

Crkva Engleske ne objašnjava kako i zašto neko može biti izopćen, ali objašnjava kako se Crkva treba odnositi prema izopćenicima. Crkva Engleske rijetko primjenjuje ekskomunikaciju i to samo za počinitelje teških krivičnih djela.

Pravoslavlje[uredi | uredi izvor]

U Pravoslavnoj crkvi ekskomunikacija predstavlja isključenje pojedinca iz euharistije, a ne Crkve.

Islam[uredi | uredi izvor]

Ekskomunikacija kakvu poznaje kršćanstvo ne postoji u islamu. Najbliže ekskomunikaciji u islamu predstavlja proglašavanje osobe kafirom, ali ono ne spriječava osobu da nastavi obavljati svoje vjerske dužnosti.

Judaizam[uredi | uredi izvor]

Ekskomunikacija u judaizmu se naziva herem i predstavlja potpuno isključenje pojedinca ili grupe iz jevrejskog društva. Ono se danas vrlo rijetko upražnjava.

Reference[uredi | uredi izvor]

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 30. 1. 2023.


Nedovršeni članak Ekskomunikacija koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.