Ekskomunikacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ekskomunikacija je mjera kojom se neku osobu izopćuje iz članstva neke vjerske organizacije. U historiji se provodila uz poseban obred koji je trebao ostaviti utisak i na izopćenima i na vjernicima.

Katoličanstvo[uredi | uredi izvor]

U Katoličkoj crkvi i danas postoji ekskomunikacija ili izopćenje do kojeg može doći na više načina, a postupak je tačno određen u Zakoniku kanonskog prava. Osoba se izopćuje iz Crkve samo u slučaju tačno određenih teških prijestupa.

Protestantizam[uredi | uredi izvor]

Crkva Engleske ne objašnjava kako i zašto neko može biti izopćen, ali objašnjava kako se Crkva treba odnositi prema izopćenicima. Crkva Engleske rijetko primjenjuje ekskomunikaciju i to samo za počinitelje teških krivičnih djela.

Pravoslavlje[uredi | uredi izvor]

U Pravoslavnoj crkvi ekskomunikacija predstavlja isključenje pojedinca iz euharistije, a ne Crkve.

Islam[uredi | uredi izvor]

Ekskomunikacija kakvu poznaje kršćanstvo ne postoji u islamu. Najbliže ekskomunikaciji u islamu predstavlja proglašavanje osobe kafirom, ali ono ne spriječava osobu da nastavi obavljati svoje vjerske dužnosti.

Judaizam[uredi | uredi izvor]

Ekskomunikacija u judaizmu se naziva herem i predstavlja potpuno isključenje pojedinca ili grupe iz jevrejskog društva. Ono se danas vrlo rijetko upražnjava.


Religious syms.svg Nedovršeni članak Ekskomunikacija koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.