Anne Brontë

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Anne Brontë
Example alt text
engleska književnica
Rođenje

17. januar 1820.

Thronton, Engleska
Smrt

28. maj 1849.

Scarborough, Engleska

Anne Brontë (Thronton, 17. januar 1820. - Scarborough, 28. maj 1849) je britanska književnica i pjesnikinja, najmlađa iz književničke porodice Brontë.

Anne je rođena u selu Thronton, u pokrajini Yorkshire kao najmlađa i zadnja od 6 djece 17. januara 1820. Njena majka Maria Branwell Brontë preminula je od raka 1821., godinu dana poslije, nakon što se njena porodica preselila u Haworth. Dok je bila dijete njene dvije najstarije sestre Maria i Elizabeth preminule su od tuberkuloze i nakon toga mnogo je pisano o tome kako su ti tragični događaji utjecali na njen život i život njenih sestara Charlotte i Emily i kako su ti događaji utjecali na njihovo pisanje. Annine pjesme izdane su, zajedno sa onima njenih sestara 1846 pod pseudonimom "Acton Bell".

Kratko nakon smrti njenog brata Branwella i sestre Emily na zimu 1848 i Anne je umrla u Scarboroughu 28. maja 1849. Pokopana je u Dvorištu Sv. Mary.

Djela pod pseudonimom "Acton Bell"[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Anne Bronte, Winifred Gerin
  • A Life of Anne Bronte, Edward Chitham
  • The Brontes, Juliet Barker

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Grob Anne Brontë