Idi na sadržaj

Antoinette, baronica od Massya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antoinette
SupružnikAlexandre-Athenase Noghès
Jean-Charles Rey
John Gilpin
DjecaElisabeth-Anne de Massy
Christian Louis de Massy
Christine Alix de Massy
DinastijaGrimaldi
OtacPierre de Polignac
MajkaCharlotte, vojvotkinja od Valentinoisa
Rođenje28. decembar 1920 - died 18th march 2011.

Princeza Antoinette od Monaka, baronica od Massya (punim imenom Antoinette Louise Alberte Suzanne; rođena 28. decembra 1920[1] - 18. mart 2011) je bila tetka trenutnog monegaškog monarha, princa Alberta II. Bila je najstarije dijete princeze Charlotte, vojvotkinje od Valentinoisa, i grofa Pierrea de Polignaca, te tako starija sestra Rainiera III, princa Monaka. Nosila je oslovljavanje Njena Svijetlost.

Prvi brak

[uredi | uredi izvor]

Princeza Antoinette je 1940ih dugo bila u vezi sa Alexandre-Athenaseom Noghèsom, monegaškim pravnikom. Sa njim je imala troje djece prije nego što su se vjenčali 4. decembra 1951. godine i razveli 1954. godine. Njena djeca su bila retroaktivno ozakonjena. Dana 15. novembra 1951. dobila je titulu baronice od Massya.

Kontroverze

[uredi | uredi izvor]

Nakon razvoda je sa svojim ljubavnikom, Jean-Charlesom Reyom, skovala plan da zbaci svoga brata i postavi svoga sina na prijestolje, a da mu ona bude regent. Potakla je glasine da Rainierova zaručnica, glumica Gisèle Pascal, nepolodna, što je dovelo do raskida njihove veze. Rainierovo vjenčanje sa američkom glumicom Grace Kelly 1956. godine i rođenje njihove djece, princeze Caroline i princa Alberta, pokvarilo je njene planove. Princeza Grace se potrudila da Antoinette napusti Monako i Antoinette otada živi na obali Francuske južno od Monaka uz veliki broj pasa i mačaka. Njen odnos sa ostatkom kneževske porodice se popravio s vremenom.

Drugi i treći brak

[uredi | uredi izvor]

Princeza Antoinette se udala po drugi put 1961. godine i to za svog dotadašnjeg ljubavnika, pisca Jean-Charlesa Reya. Razveli su se 1973. godine. Njen treći i posljednji muž bio je John Gilpin, britanski baletan za kojeg se udala 28. jula 1983. godine. Ostala je udovica iznenada šest sedmica kasnije.

Starost i smrt

[uredi | uredi izvor]

Princeza Antoinette je izgubila svoje pravo na prijestolje u trenutku smrti svoga brata. Naime, pravo na monegaški tron imaju samo potomci, te braća i sestre trenutnog monegaškog monarha. Umrla je 18. marta 2011. godine u bolnici Le Centre Hospitalier Princesse Grace.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Saad719 (2020-12-28). "Princess Antoinette of Monaco". The Royal Watcher (jezik: engleski). Pristupljeno 2023-10-10.