Antonio Stradivari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Antonio Stradivari
Antonio stradivari.jpg
Rođenje 1644
Cremona, Italija
Smrt 18 decembar 1737
Cremona, Italija

Antonio Giacomo Stradivari (lat. Antonius Stradivarius, rođen oko 1644te u Cremona; umro 18. decembra 1737. u Cremona) je bio italijanski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Stradivari je između 1666. i 1679. godine vjerovatno bio učenik Nicole Amatija. 1680te se osamostalio i otvorio svoju radionicu na Piazza San Domenico u gradu Cremona (Italija). Počinje da pravi modele u stilu svoga majstora ali i da eksperimentiše sa različitim debljinama drveta i lakovima. Najbolje instrumente, po današnjem mišljenju, napravio je između 1698. i 1725. godine. Instrumenti signirani poslije 1730te su vjerovatno napravili njegovi sinovi Omobono i Francesco. Predpostavlja se da je Stradivari napravio oko 1.100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji još oko 650 Stradivari instrumenata.