Antwerpen (pokrajina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antwerpen
Belgijske pokrajine
Zastava
Simbol
Država  Belgija
Glavni grad Antwerpen
Površina 2,867  km2
Stanovništvo 1,824,136[1] (1.1.2016.)
Veb-sajt: www.provincieantwerpen.be/

Pokrajina Antwerpen jest najsjevernija pokrajina Flandrije a samim time i Belgije i jedna od njenih 10 pokrajina. Graniči sa holandskom pokrajinom Sjeverni Brabant na sjeveru i belgijskim pokrajinama Limburg na istoku, Flamanskim Brabantom na jugu i Istočnom Flandrijom na zapadu.

Zauzima površinu od 2.867 km2. Prema podacima iz 2016. godine u pokrajini je živjelo 1.824.136 stanovnika, što je svrstava na prvo mjesto po broju stanovnika.

Administrativno se sastoji od tri arondismana: Antwerpen, Mechelen i Turnhout.

Glavni i najveći grad je Antwerpen, po kojem je pokrajina i nazvana.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom ranog srednjeg vijeka, pokrajina je bila pod vlašću Franaka, i sastojala se od tri pagija, administrativne jedinice nižeg nivoa. Ti pagiji su bili: Toxandrija, koja se prostirala od Sjevernog Brabanta do regije Campine, Bracbatinsea i Hasbaniensisa koji su se nalazili na jugu. Karolinško carstvo se 843. godine podijelilo na Zapadnu i Istočnu Franačku, pri čemu je rijeka Scheldt postala granica između te dvije regije. Car Otto II je 974. godine, osnovao Antwerpenski Margraviat sa ciljem odbrane od Okruga Flandrije.

Moderna pokrajina je formirana kao Departman Deux-Nèthes, tokom Prvog francuskog carstva (kada je Južna Holandija bila dio Francuske). Nakon poraza Napoleona, teritorija je postala dio Ujedinjenog Kraljevstva Holandije, kao pokrajina Centralni Brabant, razlikujući se od Sjevernog i Južnog Brabanta. 1830. godine, nakon belgijske nezavisnosti, pokrajina je preimenovana u današnji naziv, prema glavnom i njenom najvećem gradu Antwerpenu. Moderna pokrajina je formirana

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

U pokrajini se nalazi nekoliko obrazovnih institucija i Univerzitet u Antwerpenu. Također, nekoliko istraživačkih institucija ima sjedište u pokrajini kao što je Belgijski nuklearni istraživači centar, evropski Institut za referentne materijale i mjerenja (IRMM) i Flamanski institut za tehnološka istraživanja.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]