Arnaut Kodža Ibrahim-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Arnaut Kodža Ibrahim-paša je bio namjesnik Bosne dva puta. Porijeklom je iz Albanije. Ibrahim-paša je bio smijenjen s položaja Budimskog valije u maju 1672. godine i postavljen je na dužnost u Bosanski vilajet. Te godine, Osmanska država je vodila rat protiv Poljske, pa kad su osmanlije osvojili tvrđavu Kamenica, sultan je nagradio vezire i sve emire, ali je istovremeno na nekim visokim položajima proveo izmjene. Tada je Bosanski valija Ibrahim-paša određen za valiju Damaska, a za bosanskog valiju postavljen je Kemankeš Sulejman-paša. Poslije nekoliko godina, Ibrahim-paša je ponovo bio kratko vrijeme namjesnik Bosne 1678. godine, ali tada je opet smijenjen. Dok je bio valija Budima, pogubljen je u tvrđavi Janik u Mađarskoj.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Biščević Vedad, "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)" Sarajevo, 2006.