Idi na sadržaj

Arta (regija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija Arta (Gobolka Carta
إقليم عرتا
)
regija
Država  Džibuti
Površina 1,800 km2
Stanovništvo 50,017[1]
Gustoća 28 /km2 
ISO 3166 DJ–AR

Regija Arta (arapski: إقليم عرتا) jedna je od 6 regija Džibutija. Površinom je druga najmanja regija, poslije regije glavnog grada Djiboutija. Prema podacima iz 2019. u regiji je živjelo 50.017 stanovnika što je gustoća od 28 stanovnika po km2.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nomadski način života u regiji Arta datira najmanje 2.000 godina. Tokom srednjeg vijeka, regijom Arta vladali su Ifatski i Adalski sultanat. Kasnije je činila dio francuskog protektorata Somalilanda u prvoj polovini 20. stoljeća. U naselju Loyada, sa predivnim plažama i slikovitim plantažama palmi, nalaze se grobnice velikih historijskih vođa ove regije. Negdje na pola udaljenosti između Loyade i Djiboutija, nalazi se malo naselje Damerjog s očuvanim tradicionalnim sistemom navodnjavanja. Regija Arta nalazi se na granici sociolingvističkih etničkih grupa Afara i somalskih Isa.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Plaža u Tadžurskom zalivu

Regija se nalazi u južnom i centralnom dijelu zemlje, a graniči s regijama: Tadžura na sjeveru, Djibouti na sjeveroistoku, Dikhil i Ali Sabieh na jugu kao i sa Somalijom na istoku.

Glavni grad regije je Arta. Ostali gradovi su: We`a, Damerjog i Loyada. Planina Hemed s visinom od 1.103 metara predstavlja najvišu tačku regije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Djibouti Population". presidence.dj. Arhivirano s originala, 3. 4. 2020. Pristupljeno 15. 7. 2020.