Ascheni (Stargate)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ascheni

Ascheni su izmišljena rasa[1] u naučno fantastičnoj američkoj televizijskoj seriji Stargate SG-1. Oni su ljudska vrsta, ali tehnološki naprednija od zemljana. Po ljudskim standardima Ascheni imaju malo osobnosti, pojedinci se mogu okarakterisati i kao veoma arogantni, te nemaju smisao za humor ali zato su veoma inteligentni.

Ascheni su osnivači Aschenske Konfederacije u kojoj se nalaze planete u blizini njihove matične planete označene kao P4C-970. Međutim vrste koje se nalaze u Konfederaciji nisu poznate jer su Ascheni napravili genetsko oružje koje polahko sprječava drugu vrstu da se razmnožava i kada se broj te vrste smanji na odgovarajući broj, Ascheni ih jednostavno unište. To je mnogo jednostavniji, mirniji i jeftiniji način osvajanja svijeta nego putem oružanog napada. Nakon što unište vrstu Ascheni zauzmu njihovu planetu teraformiraju na taj način da postane pogodan za poljoprivredu te da udovolji njihovom načinu života.

Prvo pojavljivanje[uredi | uredi izvor]

Ascheni se pojavljuju u eizodi 2010, u četvrtoj sezoni. U alternativnoj realnosti Zemlja je kontaktirala Aschene u 2000 i oformila savez sa njima protiv Goa'ulda. Međutim, SG-1 nije uspio odkriti njihove prave namjere, a svako ko bi odkrio istinu kao naprimjer George Hammond bio je eliminiran. Do 2010 u ovoj realnosti Goa'uldi su bili eliminirani i Zemlja je postala tehnološki napredan raj. Ascheni su na Zemlji počeli distirbuirati lijek koji je produžavao životni vijek ali je kao nuspojavu imao serilitet. To je dovelo do pada nataliteta za 90%. Kada je Zemlja postal suviše slaba za odbranu, bivši članovi SG-1 su poslali kroz vrijeme poruku SG-1 u sadašnjosti da ni pod kojim uvjetima ne zovu planetu označenu kao P4C-970. S obzirom da je na papiru bilo krvi Jack O'Neilla Hammond je naredio da se Aschenska planeta zaključa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Aschen". SGCommand (jezik: engleski). Pristupljeno 2024-04-23.