Asembler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Motorola MC6800 Assembler programski jezik

Assembler je poseban program koji pretvara program zapisan asemblerskim jezikom u binarni oblik. Program zapisan upotrebom memonika i simboličkih adresa naziva se asemblerski program.

Program u assembler-u se često označava i kao assembler kod. Taj kod se putem specijalnog kompajlera pretvara u mašinski kod koji je direktno izvršiv od strane procesora. Obrnuti proces pretvaranja mašinskog u assembler kod se naziva "disasembliranje".

Prednosti[uredi | uredi izvor]

Programi napisani u assembler-u se odlikuju mogućnošću slanja direktnih komandi procesoru kao i iskorištavanju cijelog dijapazona računarske arhitekture. Pošto ti programi rade praktično na nivou mašinskog koda, i sa sobom nemaju pomoćne konstrukcije, generalizacije koda i za mašinu slične "nebitne" stvari, su mnogo manji i brži od programa napisanih u nekom "konvencionalnom" programskom jeziku.

Nedostaci[uredi | uredi izvor]

Neke od glavnih mana takvih programa su loša čitljivost, (posebno izraženo pri velikim projektima), te složenost koda i praktično nemogućnost konvertiranja istog koda na drugu procesorsku arhitekturu. Zbog tih mana se assembler danas koristi samo u sistemima realnog vremena i ostalim specifičnim sistemima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Reiner Backer: Assembler - Maschinennahes Programmieren von Anfang an; rororo Taschenbücher Nr.61224; (2003); ISBN 3-499-61224-0

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]