Atafu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Satelitska slika Atafu ostrva
Atafu je najmanji od tri atola koji čine Tokelau

Atafu, ranije poznat pod nazivom Duke of York Group je grupa malih koraljnih ostrva u državi Tokelau, koja je pod suverenitetom Novog Zelanda, a smještena je u južnom dijelu Tihog okeana. Nalazi se na koordinatama 172° 30' Z, 8° 35', u arhipelagu Tokelau, oko 800 km južno od ekvatora.

Površina grupe ostrva je 2,5 km2, što ga čini najmanjim od 3 ostrva koja čine teritoriju države Tokelau. U središtu je laguna površine oko 15 km2;.

Glavno naselje na atolu se nalazi na ostrvu Atafu Island, na sjeverozapadnom rubu atola. Atol je približno trouglastog oblika. Ostrvo je vrlo nisko, a najviša tačka je na visini od samo 5 m/nm. Vegetacija je na ostrvu vrlo bujna, a dominiraju kokosove palme.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]