Austrijska škola (ekonomija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Austrijska škola je ekonomska škola koja proučava fenomene ekonomije na osnovu akcija pojedinaca (ljudskog ponašanja). Ova škola zastupa metodološki individualizam interpretirajući ekonomski razvoj, uz isticanje organizacijske snage mehanizma cijena. Predstavnici ove škole su promotori ideja slobodnog tržišta (laissez faire).

Izraz "austrijska škola" ne bi trebalo razumijevati kao geografsku odrednicu škole, već kao odrednicu za temeljne ideje koje dijele njeni pripadnici. Fric Mahlp, jedan od uticajnih "austrijanaca", naglašava da austrijska škola nije nikakva akademska institucija, već način razmišljanja, specifična tehnika ekonomske analize, zapravo jedan poseban istraživački program. Riječ je o konzistentnom teorijskom sistemu koji se bitno razlikuje od ostalih ekonomskih škola[1].

Popularnost ideja ove škole i njen uticaj na ekonomsku nauku vremenom su se mijenjali. Prvo se krenulo sa etabliranjem škole i rastom njene popularnosti na kraju devetnaestog vijeka i tokom prvih decenija dvadesetog vijeka, zatim nagli pad popularnosti i uticaja u vremenu kejnzijanske revolucije kada je izgledalo da se škola definitivno ugasila i konačno novi rast popularnosti i uticaja tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, koji traje do danas.

Ključni predstavnici austrijske škole su: Ludwig von Mises, Friedrich August von Hayek, Karl Menger, Eugen von Bem-Baverk.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stojanović B., Osnove austrijske teorije, Centar za izdavačku djelatnost Ekonomskog fakulteta u Beogradu, 2009, str 1.