Bajrakli džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bajrakli džamija

Bajrakli džamija je jedina džamija u Beogradu, Srbija.

Sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida, koliko ih je u osmanlijsko doba bilo u Beogradu (Putopisi Evlije Čelebije)[1]. Prvobitno se zvala Čohadži-džamija, po vakifu, trgovcu čohom, Hadži-Aliji. Jednoprostorna građevina sa kupolom i munarom. U vrijeme austrijske vladavine (1717-1739) pretvorena je u katoličku crkvu kada je i srušen najveći broj džamija. Po povratku Osmanlija, ponovo postaje džamija. Husein-beg, ćehaja (pomoćnik) glavnog osmanlijskog zapovjednika Ali-paše, obnovio je bogomolju 1741. godine, pa se neko vrijeme zvala Husein-begova ili Husein-ćehajina džamija. Krajem 18. vijeka nazvana je Bajrakli-džamija, po barjaku koji se na njoj isticao kao znak za jednovremeni početak molitve u svim džamijama. Poslije obnove u 19. vijeku, koju su preduzeli srpski knezovi, postaje glavna gradska džamija.

U noći sa 17. na 18. mart 2004. godine iritirani Srbi pale džamiju, kao odgovor na paljenje srpskih crkava i manastira na Kosovu. Džamija još uvijek nije obnovljena, iako u upotrebi sa smanjenim kapacitetom, kao jedina aktivna džamija u gradu Beogradu.

Beogradska Bajrakli džamija nalazi se u Gospodar Jevremovoj ulici broj 11, a u okviru džamije nalazi se i vjerska srednja škola medresa. Godine 1979. džamija je stavljena na listu zaštićenih kulturnih dobara od velikog značaja.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tucaković, Haris. "Most 174 (85) - Abdulah Talundžić: Džamije u Beogradu poslije odlaska Turaka". www.most.ba. Arhivirano s originala, 21. 11. 2009. Pristupljeno 5. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]