Besramnici (1. sezona)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Besramnici (1. sezona)
Izvorno: The Complete First Season
Shameless US Season 1 DVD Cover.jpg
DVD omot prve sezone
Država porijekla Sjedinjene Američke Države
Mreža Showtime
Trajanje 9. januar 2011. – 27. mart 2011.
Broj epizoda 12
Datum DVD izdanja Regija 1: 27. decembar 2011.[1]
Regija 2: 25. jun 2012.[2]
Regija 4: 4. april 2012.[3]
Sljedeća sezona 2. sezona

Prva sezona Besramnika, američke drama serije bazirane na istoimenoj britanskoj seriji Paula Abbotta sa izvršnim producentima John Wellsom, Paul Abbottom i Andrew Stearnom i producentom Michaelom Hissrichem, počela je sa prikazivanjem 9. januara 2011. godine u nedjelju u 22:00 po lokalnom vremenu na premium televizijskoj mreži Showtime. Sezona se završila 27. marta 2011. godine sa 12 epizoda. Premijeru je gladalo 982.000 osoba, što je najveći broj za premijeru bilo kakve serije sve od serije Ko živ, ko mrtav 2003. godine. Epizoda "Casey Casden" je pridobila 1,45 miliona gledalaca, što je učinilo da Besramnici postanu najgledanija drama serija u prvoj godini prikazivanja na mreži Showtime. Završnu epizodu serije je gledalo 1,16 miliona osoba.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Serija se fokusira na disfunkcionalnu porodicu Franka Gallaghera, samohranog oca šestero djece. Dok se on opija, djeca se moraju brinuti sama za sebe. Prva sezona se uglavnom fokusirana na uspone i padove Fionine nove veze sa Stevom Lishmanom. Veza im započinje nakon što Fionina torba biva ukradena u noćnom klubu, te nakon što je Steve pokuša vratiti od pljačkaša. Sezona također prati priču Gallagherovih susjeda Kevina i Veronice dok bivaju prinuđeni da postanu udomiteljski roditelji nakon problema sa začećem djece. Frank upozna Sheilu Jackson, majku Lipove djevojke Karen, nakon čega ovo dvoje postaju par. Lip otkriva da mu je najbliži brat gej i da je u aferi sa oženjenim muškarcem. Ovo bi se moglo promjeniti kada Ian počne aferu sa lokalnim "zločestim dečkom". Odsutna majka Gallagherovih, Monica, se vraća sa svojom ljubavnicom Robertom i par želi uzeti Liama da živi s njima.

Glumačka postava i likovi[uredi | uredi izvor]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Broj u
seriji
Broj u
sezoni
Naslov Režiser Scenarij Datum Gledalaca
(u milionima)
11 "Pilot" Mark MylodSAD: Paul Abbott i John Wells
UK: Paul Abbott
9. januar 2011.0,98[4]
Fionina torbica je ukradena, no pomaže joj stranac imena Steve. Lip ima sumlje o Ianovoj seksualnosti te ga odvodi do Karen Jackson kako bi se razuvjerio. 
22 "Frank the Plank" John WellsSAD: Paul Abbott i John Wells
UK: Paul Abbott
16. januar 2011.0,81[5]
Frank se pod teškim uticajem alkohola od prethodne noći budi u Torontu, Kanadi te se ne sjeća kako je tu stigao. Djeca i prijatelji ga traže, ali jedno od njih možda nešto skriva. 
33 "Aunt Ginger" Stephen HopkinsNancy M. Pimental23. januar 2011.0,90[6]
Fiona raskida sa Stevom, nakon čega odluči izlaziti sa Tonyjem, lokalnim policajcem za koga je gajila osjećaje od djetinjstva. Žena iz inspektorskog ureda kuca na vrata Gallaghera tražeći tetu Ginger, vlasnicu porodične kuće, koja je navodno živjela u stariteljskom domu u Wisconsinu već 12 godina. 
44 "Casey Casden" Todd HollandSAD: Cindy Caponera
UK: Paul Abbott
30. januar 2011.1,11[7]
Debbie krade dijete sa rođendanske zabave jer je depresirana oko odlaska tete Ginger. Porodica pravi plan koji će vratiti dječaka svojoj porodici dok će u isto vrijeme izbjegavati visoku prisutnost porodice u području. 
55 "Three Boys" Mimi LederSAD: Alex Borstein
UK: Danny Brocklehurst
6. februar 2011.0,95[8]
Frank ima zanimljiv termin sa ljekarom u kojem njegov doktor zahtjeva biopsiju čudnog trećeg grumena u Frankovom skrotumu. Kev i Veronica lažiraju vjenčanje kako bi zaradili nešto novca od Veronikinog pokojnog oca, koji je trebala dobila na dan svog stvarnog vjenčanja. 
66 "Killer Carl" John DahlMike O'Malley13. februar 2011.1,01[9]
Lip biva uhvaćen u rađenju prijemnih ispita za druge studente. Carl pravi problem u školi nakon čega direktor zahtjeva da se jedan od roditelja pojavi ili će ga izbaciti iz škole. 
77 "Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father" David NutterEtan Frankel20. februar 2011.1,14[10]
Nakon neuspješne ilegalne sheme za dobijanje novca, Franka love dva nemilosrdni nasilnika kojima mora isplatiti $6000. Gallagherovi mu pomaži da lažira svoju smrt kako bi ga nasilnici prestali loviti, nakon čega nasilnici napuštaju grad. Steve odvodi Fionu u skup hotel kako bi se odvojila od Gallagherovih i poslovnog stresa. Mickey krade Kashov pištolj, nakon čega Linda popravlja kamere u Kash-n-Grabu što dovodi do nepoželjnih posljedica Kashovoj aferi sa Ianom. Ian pokuša vratiti Kashov pištolj od Mickeyja nakon čega otkriva da je Mickey također gej. Sheila se iznenađuje nakon što radi nešto što nije radila već godinama. 
88 "It's Time to Kill the Turtle" Scott FrankNathan Jackson i Nancy M. Pimental27. februar 2011.0,92[11]
Frank u bolnici dobija ponudu da će dobiti $3000 ukoliko ne bude pio dvije sedmice. Carl i Debbie su ovime zadovoljni, no Lip vjeruje da Frank ne može ostati trijezan toliko dugo. Na kraju Frank počne uništavati kuću Gallaghera, na što Lip reagira upucavajući ga elektrošokerom i nasilno ga opijajući, time završivši eksperiment. Ian nastavlja sa seksualnom vezom sa Mickeyjem. Fiona se bori tražeći bolje plaćeni posao, dok se u isto vrijeme Steveova prošlost počinje otkrivati. Lip obilazi čikaški univerzitet i dobija primamljivu ponudu. Veronicina i Kevova nova posvojena kćerka ima 13 godina i malo je drugačija nego što su to očekivali jer je došla iz poligamske sekte u kojoj su ona i četiri druge žene oženjene za 68-godišnjeg muškarca. 
99 "But At Last Came a Knock" Mark MylodSAD: Alex Borstein
UK: Paul Abbott
6. mart 2011.1,14[12]
Frank čeka na novac, ali kako bi ga dobio, njegova bivša žena Monica mora potpisati dokumentaciju, a Monica je znatno komplikovanija nego što izgleda. Debbie otkriva Steveovu tajnu i iznuđuje ga. Ianov radni dan je pun dešavanja, te Lip radi neke poslove za Stevea kako bi kupio karte za koncert za Karen. 
1010 "Nana Gallagher Had an Affair" Adam BernsteinSAD: Cindy Caponera
UK: Paul Abbott
13. mart 2011.1,12[13]
Liamov test očinstva ne završava kako se on nadao kao i testovi drugih članova porodice Gallagher. Karen odlazi na "bal čistoće" sa svojim ocem Eddijem pod obećanjem da "ako se ponovo posveti djevičanstvu" može dobiti auto. Fiona i Steve se presele uz kuću Gallagherovi kako bi pazili na djecu dok im Monica pokuša (i neuspije) ponovo biti majka. 
1111 "Daddyz Girl" Sanaa HamriNancy M. Pimental20. mart 2011.1,10[14]
Amy Smart je u gostujućoj ulozi kao majka jedne od djece u Debbijevom razredu. Steveov "posao" konačno dovodi da Tony istraži o čemu se tu stvarno radi. Lip i Ian odlaze u potragu za Ianovim biološkim ocem. Karen pronalazi znatno ekstreman način na koji će joj Eddie vratiti to što je osramotio na "balu čistoće". Frankova poslovna odšteta se prekida, te Frank počinje tražiti novi posao u kojem će se ozlijediti. 
1212 "Father Frank, Full of Grace" Mark MylodJohn Wells27. mart 2011.1,16[15]
Lip i Ian provode noć u zatvoru zbog prijave za krađu automobila. Ian pokuša da svali na sebe krivicu kako bi se Ian mogao kasnije upisati u marince. Fiona pokuša doznati gdje je Steve dok čeka u policijskoj stnaici. Debbie brzo posjećuje Steveovu, odnosno Jimmyjevu majku i govori joj istinu. Frank pokušava ubijediti Karen da zadrži nedavnu prošlost za sebe, što ju dokrajčava. Fiona pokušava saznati istinu o ukradenom automobilu od Iana, koji joj nakon toga govori da je gej. Frank narcisistički pokušava opravdati to što je spavao sa Karen za šankom u baru i pokušava držati predavanje svojoj "publici", te koristi profanitete o Ethelinoj i Kevovoj vezi ispred Keva. Steve nudi Tonyju kuću koju je kupio. Dok je Karen u depresiji, Lip je posjećuje te u strasnom trenutku joj govori da je voli, što prekida vezu. Eddie saznaje da je Frank spavao sa Karen i traži osvetu što čini Franka beskućnim bjeguncem, kome se priključuje i Lip. Ovo sve dovodi do nasilnog obračuna, koga zaustavlja Kev. Fiona je u teškoj situaciji kada je Steve pita da li će sa njim otiću u Kostariku. Frank pokušava opravdati situaciju tako što prebacuje tok razgovora na Sheiline novce. Eddie Jackson iskopava rupu u zamrznutom jezeru, zavezuje betonski blok na noge i skače u zamrznuto jezero. Lip i Karen se pomiruju te Fiona prvobitno odluči da će ići sa Steveom u Kostariku, ali se kasnije predomisli. 

Razvoj i kasting[uredi | uredi izvor]

HBO je počeo sa razvojem američke adaptacije Besramnika nakon što su se dogovorili o uslovima korištenja sa Johnom Wellsom u januaru 2009. godine.[16] Razvoj je prebačen na Showtime u oktobru 2009. godine. Produkcijska kompanjia John Wells Productions je snimila pilot epizodu za kablovsku mrežu u decembru 2009. godine.[17] William H. Macy je u glavnoj ulozi kao Frank Gallagher.[18] Pridružili su mu se i Emmy Rossum kao Fiona i Justin Chatwin kao Steve.[19][20] Pault Abbott je naveden kao izvršni producent američke adaptacije nakon što je njegova polu-autobiografska skripta postala pilot epizoda britanske verzije. U aprilu 2010. godine, Showtime je odobrio seriju sa 12 epizoda.[21] Joan Cusack je bila odabrana za ulogu Sheile, romantičnog interesa za Franka pri kraju augusta, te je time zamjenila Allison Janney koja ju je glumila u pilot epizodi.[22] Trailer za pilot je prikazan 12. decembra 2010. godine nakon završne epizode pete sezone serije Dexter. Prva sezona je služebeno počela sa prikazivanjem u nedjelju, 9. januara 2011. godine.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Produkcija je počela sredinom septembra 2010. godine.[22] Snima se u području North Lawndale[23] u Chicagu[24] kao i u Warner Bros. studiju u gradu Burbank, Kaliforniji.

DVD izdanje[uredi | uredi izvor]

Potpuna prva sezona (Izvorno: The Complete First Season)
Detalji[25] Posebne funkcije[26]
 • 12 epizoda
 • 595 minuta (Regija 1); 940 minuta (Regija 2); 925 minuta (Regija 4)
 • 3 diska
 • 1.33:1 razmjer
 • Jezici:
  • Engleski (Dolby Digital 2.0 Surround)
 • Titlovi:
  • Engleski i francuski (Regija 1)
  • Engleski, španski, danski, francuski, holandski, finski, norveški, švedski, njemački (Regija 2 i 4)
 • Bringing Shameless to America - Pogled na proces pretvaranja uspješnje britanske serije u uspješnu američku seriju za publiku premium kablovskih kanala.
 • Bringing the Fun to Dysfunctional - Kratak pogled iza kulisa pravljenja serije.
 • A Shameless Discussion About Sex - Rossum, Steve Howey, Justin Chatwin i Shanola Hampton razgovaraju o seksu u Besramnicima.
 • Audio komentari - Dostupna su dva komentara:
  • "Pilot," sa spisateljem i režiserom Johnom Wellsom, izvršnim producentom Andrewom Sternom i glumicom Emmy Rossum
  • "Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father," sa spisateljem Etanom Frankelom, režiserom Davidom Nutterom i glumcima Cameronom Monaghanom i Jeremyjem Allenom Whiteom.
 • Obrisane scene - Odabir obrisanih scena.
  • Epizode: 2, 3, 5, 8, 12, 13, 14, 16, 19
 • Season 2 Sneak Peek - Trailer za 2. sezonu Besramnika
Datumi izdavanja
Sjedinjene Američke Države Ujedinjeno Kraljevstvo Australija
27. decembar 2011.[1] 25. jun 2012.[27] 4. april 2012.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Lambert, David (29. 8. 2011). "Shameless - DVDs, BDs for  '​The Complete 1st Season '​ of Showtime's Series with William H. Macy". TV Shows on DVD. Pristupljeno 29. 8. 2011. zero width space character u |title= je na mjestu 29 (pomoć)
 2. ^ "Shameless (USA) - Season 1 [DVD + UV Copy] [2012]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 25. 6. 2012.
 3. ^ a b "Shameless - Season 1 (U.S) (Blu-ray)". JB Hi-Fi. Pristupljeno 4. 4. 2011.
 4. ^ Seidman, Robert (10. 1. 2011). "Sunday Cable Ratings: Real Housewives, Hannah Montana, Shake It Up, Sarah Palin's Alaska, Californication and Much More". TV by the Numbers. Pristupljeno 14. 8. 2011.
 5. ^ Gorman, Bill (19. 1. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Hannah Montana' Finale, 'Real Housewives,' 'Top Gear,' 'Big Love' Final Season Premiere & More". TV by the Numbers. Pristupljeno 20. 1. 2011.
 6. ^ Seidman, Robert (25. 1. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Real Housewives,' Kardashians, 'Holly's World' Lead Night + 'Shameless' & Much More". TV by the Numbers. Pristupljeno 26. 1. 2011.
 7. ^ Gorman, Bill (1. 2. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Holly's World,' 'Real Housewives' Finale Up; Plus 'Kardashians,' 'Shameless' & Much More". TV by the Numbers. Pristupljeno 2. 2. 2011.
 8. ^ Seidman, Robert (8. 2. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Big Love,' 'Californication,' 'Episodes' and 'Shameless' Tackled by Super Bowl". TV by the Numbers. Pristupljeno 9. 2. 2011.
 9. ^ Gorman, Bill (15. 2. 2011). "Sunday Cable Ratings: Sunday Cable Ratings: 'Real Housewives,' 'Ax Men,' 'Grammy's Red Carpet,' Lead Night + 'Shameless' & More". TV by the Numbers. Pristupljeno 15. 2. 2011.
 10. ^ Seidman, Robert (23. 2. 2011). "Sunday Cable Ratings: NBA All Stars, Housewives, Worst Cooks and Kardashians Lead Night + 'Shameless' & More". TV by the Numbers. Pristupljeno 23. 2. 2011.
 11. ^ Gorman, Bill (1. 3. 2011). "Sunday Cable Ratings: Knicks/Heat Scores; 'E's Red Carpet,' 'Ax Men,' 'Shameless' & More". TV by the Numbers. Pristupljeno 2. 3. 2011.
 12. ^ Seidman, Robert (8. 3. 2011). "Sunday Cable Ratings: Tosh Leads Night + More 'Breakout Kings;' 'Shameless' Up & MUCH More". TV by the Numbers. Pristupljeno 9. 3. 2011.
 13. ^ Gorman, Bill (15. 3. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Chopped' Rises, Leads Night; 'Breakout Kings;' 'Army Wives' Down & MUCH More". TV by the Numbers. Pristupljeno 16. 3. 2011.
 14. ^ Seidman, Robert (22. 3. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Army Wives' Up 30%; 'Breakout Kings,' 'Sister Wives' Dip; 'Big Love' Inches Up for Finale; 'Shameless' Steady + Much More". TV by the Numbers. Pristupljeno 22. 3. 2011.
 15. ^ Gorman, Bill (29. 3. 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Army Wives' Takes The Crown; 'Breakout Kings,' Rises; 'Shameless' Finale Steady + Much More". TV by the Numbers. Pristupljeno 29. 3. 2011.
 16. ^ Leigh Holmwood (5. 1. 2009). "HBO cues up US version of Shameless". The Guardian. London.
 17. ^ Moody, Mike (8. 4. 2010). "Showtime picks up 'Shameless' remake". Digital Spy. Pristupljeno 7. 12. 2010.
 18. ^ "William H Macy fits the bill perfectly as drunk Frank Gallagher in new U.S. version of hit show Shameless". The Daily Mail. London. 3. 11. 2010. Pristupljeno 7. 12. 2010.
 19. ^ "Allison Janney, Emmy Rossum and Justin Chatwin Join US Shameless Remake – Sky TV". Tv.sky.com. Pristupljeno 26. 1. 2010.
 20. ^ Martin, Daniel (7. 1. 2011). "Shameless remake set for US TV debut". guardian.co.uk. London. Pristupljeno 8. 1. 2011.
 21. ^ "Showtime Greenlights Shameless to Series". The Futon Critic. 8. 8. 2010. Pristupljeno 7. 12. 2010.
 22. ^ a b Andreeva, Nellie (31. 8. 2010). "Joan Cusack Joins Showtime's 'Shameless'". Deadline.com. Pristupljeno 8. 12. 2010.
 23. ^ Cora, Casey (11. 1. 2013). "'Shameless' in Canaryville? Not Exactly". Arhivirano s originala, 14. 1. 2013. Pristupljeno 18. 8. 2013.
 24. ^ Anonymous. "Shameless". filming.90210locations.info. Pristupljeno 6. 5. 2012.
 25. ^ "Shameless (USA) - Season 1 [DVD + UV Copy] [2012]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 25. 6. 2012.
 26. ^ Kenneth Brown. "Shameless: The Complete First Season Blu-ray". Blu-ray.com. Pristupljeno 19. 11. 2014.
 27. ^ "Shameless (USA) - Season 1 [DVD + UV Copy] [2012]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 25. 6. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]