Big Brother (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zemlje koje imaju svoju verziju Big Brother-a

Big Brother (bos. Veliki Brat) je popularni televizijski reality show. Emitiran je u 30 zemalja širom svijeta, a prvo izdanje ove emisije prikazano je u Velikoj Britaniji na Kanalu 4. Naziv programa potječe od imena diktatora iz romana "1984." Georga Orwella, koji je sveprisutan i ima potpunu kontrolu nad svojim podanicima. Program prati grupu ljudi, koja živi u kući izolovanojoj od vanjskog svijeta (osim ako gdje Big Brother to dozvoli) pod budnim okom televizijskih kamera, mikrofona i milijunskog gledališta 100 dana. Kamere su uključene 24 sata, 7 dana u sedmici, a gledaoci imaju priliku pratiti živote ukućana. Jednom sedmično ukućani predlažu dva kandidata za izbacivanje iz kuće, a publika glasanjem odlučuje koga od njih treba eliminirati iz programa. Na taj način publika je Big Brother. Pobjednik je onaj ko poslije 100 dana preživi sva glasanja i ostane posljednji u kući.

Big Brother je stekao veliku popularnost u zemljama u kojima se prikazivao. Pobjednika nagrađuju velikom svotom novca, u Hrvatskoj s milion kuna.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Ukupno : 39