Bihor (regija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bihor je geografska regija unutar Sandžaka, na sjeveroistoku Crne Gore. Regiju čine tri crnogorske općine: Berane, Bijelo Polje i Petnjica. Ime je dobila po Bihoru, bivšem srednjovjekovnom gradu čiji se ostaci nalaze na teritoriji Bijelog Polja. Regija je uglavnom naseljena Bošnjacima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ovo područje osvajaju Turci 1455. godine te se nalazi u sastavu Turskog carstva. Padom srednjovjekovne Bosne i njenog priključenja carstvu, regija Bihora se nalazi u sastavu Bosne. Poslije Berlinskog kongresa kada je Bosna i Hercegovina data na upravljanje Austro-Ugarskoj, regija Bihora ostaje u sastavu Turskog carstva u okviru Novopazarskog sandžaka. Poslije Balkanskih ratova 1913. godine i podjele Sandžaka ova regija ulazi u sastav Crne Gore u čijem sastavu se nalazi i danas. Tokom čitave burne historije ovog dijela Balkana, regija Bihora je proživljavala teške trenutke. To se posebno odnosilo na period kada je Sandžak otrgnut od Bosne a pogotovo tokom i poslije Balkanskih ratova i pada Turskog carstva, kada je nad stanovništvom ovog kraja, koje je uglavnom bošnjačko, vršena represija. Usljed toga, nekoliko hiljada Bošnjaka ovog kraja je bilo prinuđeno da se iseli u susjedne zemlje: Bosnu, Kosovo i Tursku. Migracija Bošnjaka iz ovog područja u Tursku je intenzivirana je i u periodu između 1956. i 1958. godine političkim motivima. Tokom čitavog tog perioda Bošnjaci su bili pod pritiskom egzistencijalnog pa čak i biološkog opstanka.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Bihor se nalazi u jugoistočnom dijelu Sandžaka tj. u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore. Regiju ćini nekoliko općina ovog dijela Crne Gore. Regija je smještena izmedu Pešterske visoravni na sjeveru, Vlahova na istoku, polićke visoravni na jugu i rijeke Lim jugozapadu.

Reference[uredi | uredi izvor]