Bitka kod Maratona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grafički prikaz bitke kod Maratona

Bitka kod Maratona, 490. p. n. e., je velika pobjeda Atine i Plateje nad Perzijom u toku Grčko-perzijskih ratova. Odigrala se kod ravnice Maraton.

Atinjani su, saznavši za perzijski napad na Eretriu, skupili oko 9.000 ljudi, a u pomoć im je stiglo i 1.000 iz Plateje. Perzijanci su brodovima prebacili 25.000 pješaka i 1.000 konjanika. Kako Atina nije bila direktno ugrožena, Grci su odlučili sačekati i pomoć iz Sparte koja im je bila obećana. Atinjani su nakon devet dana saznali da su Perzijanci zauzeli Eretriu. Time je Perzijancima put za Atinu bio otvoren i mogli su napasti u bilo kojem trenutku.

21. augusta Atinjani su odlučili prvi napasti. Miltijad je saznao da perzijska konjica nije u blizini i naredio napad. Grcima je zapovijedao Miltijad, a Perzijancima Darije I i Artafern. Većina perzijske pješadije bili su strijelci. Grčki plan je bio lagano napredovanje dok ne dođu u domet perzijskih strijelaca. Tada bi ubrzali prema Perzijancima i napali ih teškom pješadijom, hoplitima. Grci su u sredini imali samo četiri reda, umjesto uobičajenih osam, a krila su zadržala osam redova. Perzijanci su bili naoružani kratkim kopljima i kratkim mačevima, a Grci dugačkim kopljima. Perzijska prednost bili su luk i strijela, te brojčana prednost. Međutim, Grci su imali teški oklop koji ih je dobro zaštitio.

Kako su Grci napredovali, krilo se približavalo centru koji je bio izložen teškim protivničkim strijelama. Kada su se Grci približili, Perzijanci su isprva probili grčku sredinu i natjerali ih na uzmak. Grci na krilima opkolili su Perzijance i potpuno ih razbili. Kao rezultat toga Perzijanci su se dali u paničan bijeg. Grci su ih gonili sve do brodova.

Grčki gubici bili su 192 čovjeka, a perzijski čak oko 6.000. Čak i ako su ti brojevi preuveličani, Grci su ostvarili veliku pobjedu.