Bitka kod Megida (1469. p. n. e)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bitka kod Megida 1469. p. n. e. je najstarija bitka zabilježena u historijskim spisima, ali i prva o kojoj su sačuvani vjerodostojni podaci o strategiji i taktici u velikom Amonovom hramu u Karnaku (al-Karnak).

U toku širenja Egipta, započetom sa XVIII. dinastijom, egipatski faraon Tutmoses III upadao je više puta u Aziju, s ciljem stvaranja uslova za kasniju vladavinu zemljama od Eufrata do feničanskih luka. S tim ciljem, ali i s ciljem osiguravanja pomorskog trgovačkog pravca, je i krenuo iz pograničnog egipatskog grada Tela (Thel) kroz pustinju i preko planine Karmel, do grada Megida. Taj grad je u to drevno vrijeme bio od velikog značaja zbog trgovačke linije koja je išla iz Egipta u Mesopotaniju, poznata kao Via Maris i tamo se sukobio s udruženim snagama područja zvanog Kaanan. U spisima se, vezano za ovu bitku pojavljuje i prva kritika vojne taktike, jer je neki hroničar zapisao da su Egipćani mogli odmah, zbog svoje premoći, zauzeti i grad, da se nisu odali pljački.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]