Bizas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bizas (Byzas ) je, prema starogrčkoj legendi, bio grčki naseljenik (kolonista) iz dorske kolonije u Megari, koji se posavjetovao sa delfijskom proročicom u apolonskom hramu u Delfima. Proročica je Bizasu rekla da ode u "Zemlju slijepih" i da se tamo nastani. Predvodeći grupu megarskih kolonista, Bizas je pronašao mjesto sa odličnim položajem nasuprot Halkedonu, na ušću Bosforskog moreuza u Mramorno more. Bizas je pomislio i utvrdio da je Halkedon morao biti slijep kad je izabrao zemlju na azijskoj strani Bosfora, koja je bila daleko slabijeg značaja od zemlje na evropskoj strani moreuza. Prema predanju, Bizas je 667. podigao Bizantijum na evropskoj strani, tako ispunjavajući proročanstvo.


U grčkoj mitologiji, Byzas je bio Posejdonov sin.