Bjelica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bjelica
Bjelica (Leucaspius delineatus)
Bjelica (Leucaspius delineatus)
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
RedSiluriformes
PorodicaCyprinidae
RodLleucaspius

Bjelica (lat. Leucaspius delineatus) jest široko rasprostranjena riba iz porodice šarana (Cyprinidae).

Opis[uredi | uredi izvor]

Mnogi ribolovci bjelicu zamjenjuju sa kederom, ali ako se pažljivo posmatra uočavaju se značajne razlike. Bjelica je primjetno manja od kedera. Bočna linija joj nije puna i prekida se najdalje od 12-13 krljušti iza glave. Peraja su joj bezbojna. Boja bjelice zavisi od osobina vode i dna. Što je voda svjetlija i ona je svjetlija, u jezerskim i drugim stajaćim vodama malo je tamnija. Leđa imaju zelenkastu ili žućkastu nijansu. Bokovi su srebrenasto-bijeli sa prugicama jarko srebrenasto-plave boje. Ima izduženo tijelo pokriveno srebrenastom krljušti koja je sitna i lahko otpada. Ima krupna i izražena lepezasta peraja.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Za bjelicu ili bjelku karakteristčino je da se drži površinskog sloja vode, često se može vidjeti kako u jatima na samoj površini sakuplja hranu. Zato je u nekim krajevima nazivaju i povruš. Prosječno je duga 6-8 cm, maksimalno 12 i teži do 130 g, mada samo u izuzetnim prilikama. Bjelica je sitna, jatna riba. Živi u jezerima i kanalima, kao i ravničarskim rijekama sa sporim tokom. U Bosni i Hercegovini naseljava nizinske i prijelazne vode crnomorskog sliva. U barama je skoro uopće nema usljed izuzetne osjetljivosti na manjak kisika u vodi. Rasprostranjena je i u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Nema privredni značaj, a rijetko se ciljano i lovi osim kao mamac za grabljivice.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Spolnu zrelost dostiže u drugoj godini života, pri dužini oko 4 cm. Mrijesti se ljeti, a ikru polaže na donju stranu listova, grana ili drugih predmeta koji plivaju na površini vode. Polaze veću količinu ikre ali je velika smrtnost mlađi nakon mrijesta usljed njenog mjesta u prehrani velikog broja riba.

Reference[uredi | uredi izvor]