Bjelica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Belica
Belica (Leucaspius delineatus)
Belica (Leucaspius delineatus)
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Klasa Actinopterygii
Red Siluriformes
Porodica Cyprinidae
Rod Lleucaspius

Belica (lat. Leucaspius delineatus) je široko rasprostranjena riba iz familije Šarana Cyprinidae.

  • Lokalni nazivi: košalj, najlonka
  • Maks.duzina: 12 cm
  • Maks. tezina: 130 g
  • Vrijeme mrijesta:

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Mnogi ribolovci Belicu brkaju sa kederom, ali ako ih pažljivo posmatramo uočit ćemo značajne razlike. Belica je primjetno manja od kedera. Bočna linija joj nije puna i prekida se najdalje od 12-13 krljušti iza glave. Peraja su joj bezbojna. Boja Belice ovisi od osobine vode i dna. Što je voda svjetlija belica je svjetlija, u jezerskim i drugim sataćim vodama malo je tamnija. Leđa imaju zelenkastu ili žućkasto nijansu. Bokovi su srebrnasto bijeli sa prugicama jarko srebrnasto-plave boje. Ima izduženo tijelo pokriveno srebrnastom krljušti koja je sitna i lako otpada. Ima krupna i izražena lepezasta peraja.

Navike, stanište, rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Za Belicu ili belku karakteristčino je da se drži površinskog sloja vode, često je možete vidjeti kako u jatima na samoj površini sakuplja hranu. Zato je u nekim našim krajevima nazivajupovruš. Prosečno je duga 6-8 cm, maksimalno 12 i teži to 130 g, mada samo u izuzetnim prilikama. Belica je sitna, jatna riba. Živi u jezerima i kanalima, kao i ravničarskim rijekama sa sporim tokom. U Bosni i Hercegovini naseljava nizinske i prijelazne vode crnomorskog sliva. U barama je skoro uopste nema uslijed izuzetne osjetljivosti na manjak kisika u vodi. Rasprostranjena je i u Srednjoj i Istocnoj Europi. Nema gospodarskog znacaja, a rijetko se ciljano i lovi osim kao mamac za grabljivice.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Spolnu zrelost dostiže u drugoj godini života, pri dužini oko 4 cm. Mrijesti se ljeti, a ikru polaže na donju stranu listova, grana ili drugih predmeta koji plivaju na površini vode. Polaze veću količinu ikre ali je velika smrtnost mlađi nakon mrijesta uslijed njenog mjesta u prehrani velikog broja riba.

Reference[uredi | uredi izvor]