Boban Batrićević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Boban Batrićević
Rođenje1988 (35–36 god.)
NacionalnostCrnogorac
Zanimanjehistoričar, aktivista

Boban Batrićević (rođen 1988. u Cetinju) je crnogorski historičar, civilni aktivista i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Batrićević pripada grupi iz Crne Gore koja podržava presudu Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici 1995. nad Bošnjacima, te drži da je to veoma značajna tema i za crnogorsko društvo, o čemu je imao izlaganje na Međunarodnoj konferenciji Sarajevo i svijet u organizaciji Foruma Bosnae. Autor je preko pedeset naučnih radova[1]. Od 2019. do 2022. godine radio je na trogodišnjem projektu Češke akademije nauka „Jews in Montenegro: From invisibility to community“[2]. Bio je član UNESCO radne grupe za obnovu jugoslovenskog paviljona u Memorijalnom centru Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Kopripređivač je prvog toma zbirke dokumenata „Monumenta Montegrina Vaticana“[3] iz vatikanskog arhiva Archivio di Stato. Posebnu pažnju u svojim istraživanjima posvećuje historiji propagande i totalitarnih pokreta, kao i teoriji kulture i identiteta. Do sada je objavio tri autorske monografije i dva kopriređivačka izdanja. Autor je poglavlja o Crnoj Gori u „Historiji Jugoslavije 1918-1991“[4] koju je objavio turski izdavač Nobel iz Ankare. Član je naučne redakcije časopisa „Journal of Balkan and Black sea Studies“[5]. Učesnik je međunarodnih naučnih skupova, te učešće na Svjetskom kongresu jevrejskih studija u Jeruzalemu[6] te konferenciju Balkan Express na Karlovom univerzitetu u Pragu[7].

Pored naučnog, Batrićević je aktivan i u civilnom sektoru. Godine 2022. izabran je za potpredsjednika Crnogorskoga PEN centra. U svojstvu crnogorskog delegata bio je učesnik 88. Kongresa svjetskih PEN centara održanog na Univerzitetu u Upsali[8]. Član je Međunarodnog komiteta Pisci za mir. Godine 2023. prisustvovao je 71. Molitvenom doručku u Washingtonu[9] dok je dva puta bio učesnik Internacionalnog okupljanja u njemačkom Bundestagu u Berlinu[10]. Redovni je kolumnista crnogorskog portala Antena M.

Djela[uredi | uredi izvor]

Autorske knjige[uredi | uredi izvor]

  • Bog našeg nacionalizma: Recepcija, reinterpretiranje i korišćenje Njegoševa lika i djela u političkoj propagandi i diskursu vlasti u Crnoj Gori 1851-2013. Cetinje-Podgorica, 2018. Fakultet za crnogorski jezik i književnost & Nova Pobjeda.
  • U kandžama jevrejske aždaje': Antisemitska propaganda u Crnoj Gori u Drugome svjetskom ratu. Cetinje, 2021. Fakultet za crnogorski jezik i književnost.
  • Dnevnik kontrarevolucije: Kako nam je ukradena budućnost? (Zbirka eseja). Cetinje, 2022. Fakultet za crnogorski jezik i književnost & Crnogorski PEN centar

Poglavlje u knjizi[uredi | uredi izvor]

„Yugoslavya'da Karadağ (1918-1991)“. Yugoslavia Tarihi 1918-1991. Ankara, 2021. Nobel, 143-181.

Priređene knjige[uredi | uredi izvor]

  • Batrićević, Boban & Čirgić, Adnan (2019). Crnogorska partizanska tužbalica (posmrtne pjesme učesnicima Narodnooslobodilačkoga rata). Cetinje. Fakultet za crnogorski jezik i književnost
  • Burzanović, Slavko & Batrićević, Boban (2020). Monumenta Montenegrina Vaticana: Konkordat između Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine. Cetinje. Ministarstvo kulture i medija

Reference[uredi | uredi izvor]