Bolid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Bolid.

Bolid je veoma sjajan meteor (vatrena kugla), kojem sjaj prelazi 13. magnitudu, a javlja se često i uz pojavu elektrofonih zvukova. Kad tako veliki meteoroid uđe u zemljinu atmosferu, velika je vjerovatnoća da će doći i do pada meteorita, ako su čvrstoća, brzina i nagib meteoroida povoljni.

Iza meteoroidskog tijela, koje doživljava žestoku ablaciju, ostaje taman trag sastavljen od staklastih mikrosferula. Pojava takvog danjeg bolida, relativno je rijetka pojava, nakon kojih se organiziraju ekspedicije u traganju za meteoritom i mikrosferulama. Očevici se šalju u međunarodni centar za praćenje vatrenih kugli.

Iako se taj naziv veoma često koristi u bosanskom jeziku, značenje mu je dvojako. U prvom izvornom (Kučerijanskom) slučaju je to izuzetno sjajna vatrena kugla (meteor) čiji je sjaj blizak sjaju od 13. magnitude.

U drugom slučaju, prenesenom 1970tih godina iz češkog jezika, to je svaki meteor sjajniji od 4. magnitude.