Boot Camp

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Boot Camp
Boot Camp Large.png
Snimak ekrana Boot Campa
Snimak ekrana Boot Campa
Programer(i) Apple Inc.
Prvo izdanje 5. 4. 2006.
Stabilna verzija
6.1.0 / 10. 8. 2016.
Operativni sistem macOS
Vrsta Softverski pomoćnik
Licenca Vlasnički softver
Veb-sajt support.apple.com/boot-camp

Boot Camp je softverski pomoćnik napravljen od strane kompanije Apple Inc. da bi omogućio instaliranje Microsoft Windows XP Service Pack 2 (i Home i Professional izdanja) na Intel-baziranim Macintosh računarima. Boot Camp vodi korisnika kroz nedestruktivno reparticionisanje (uključujući promjenu veličine postojećih particija, ako je potrebno) na hard disku i pravljenje CD slike (engleski: image) sa drajverima za različite uređaje sa Windows XP. Pored drajvera za hardver, CD sadrži kontrolni centar za Windowse za postavljanje zadanog (engleski: default) operativnog sistema.

Boot Camp nije virtualizacijski alat, koji bi dozvoljavao i Windows XPu i Mac OS Xu da se mogu koristiti istovremeno; umjesto toga računar mora biti restartovan da bi se odabrao operativni sistem koji se želi pokrenuti. Boot manager koji je uključen sa svim Intel-baziranim Mac računarima dozvoljava odabir operativnog sistema. Boot Camp zahtijeva da korisnici nadograde firmware na ranim Intel-baziranim Macintosh računarima na najnoviju verziju, koja sadrži boot-loader i BIOS kompatibilni modul koji je potreban za pokretanje Windowsa XP na EFI baziranim mašinama.

Apple službeno ne podržava Boot Camp ili Windows trenutno niti ne prodaje kopije Windowsa XP u svojim prodavnicama.

Zahtjevi[uredi | uredi izvor]

  • Mac OS X Tiger v10.4.6
  • 10GB slobodnog prostora na disku
  • Intel-bazirani Mac računar sa najnovijim firmwareom
  • Prazan CD ili DVD
  • Windows XP Service Pack 2 instalacijski disk; Home ili Professional (verzije na više diskova, dodaci ili Media Center verzije se ne mogu koristiti). Iako su drajveri uključeni sa Boot Campom namijenjeni Windowsu XP sa Service Pack 2, neki od njih će raditi i na Windowsu XP sa Service Packom 1.[1]

Nepodržani uređaji[uredi | uredi izvor]

Od verzije 1.1.1, disk sa drajverima napravljen od strane Boot Campa nudi Windows XP hardversku podržku za većinu Mac sistemskih komponenti, ali trenutno ne podržava sljedeće:[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Iskustva sa Boot Campom". Arhivirano s originala, 17. 10. 2006. Pristupljeno 28. 9. 2006.
  2. ^ "Boot Camp Beta: Zahtjevi, instalacija, i često postavljana pitanja (FAQ)". Arhivirano s originala, 8. 4. 2006. Pristupljeno 28. 9. 2006.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]