Brižinski spomenici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedna stranica Brižinskog spomenika

Brižinski spomenici (Frajsinški spomenici) su najstariji sačuvani pisani dokumenti pisani latinicom na nekom od slovenskih jezika. Napisani su na staroslovenskom jeziku i često se ističu kao primjer panonsko-slovenske redakcije staroslovenskog jezika. Nastali su u periodu između 972. i 1039. godine, najvjerovatnije u dolini rijeke Molna, danas na teritoriji Koruške u Austriji.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Svoj naziv su dobili po okrugu Frajsing zbog toga što su ih Bavarski bibliotekari pronašli u zbirci pergamenata koja je 1803. donijeta iz Frajsinga. Frajsing je na neke slovenske jezike (slovenski, bugarski, ruski) transkribovan kao Brižinj pa se ovi dokumenti na nekim slovenskim jezicima nazivaju i Brižinski spomenici.

Prilikom upisivanja teksta je upotrijebljena vrsta latinice koja su upotrebljavala u periodu koji je slijedio period vladavine Karla Velikog, pa se stoga naziva karolinška miniskula.