COBISS

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

COBISS (engleski: Co-operative Online Bibliographic Systems and Services) organizacijski je model koji se koristi da pridruži biblioteke u jedinstven bibliotečko-informacijski sistem s uzajamnom katalogizacijom. Sistem ima mnogo funkcija virtualne biblioteke. Trenutno je u upotrebi u Sloveniji (COBISS.SI), Bosni i Hercegovini (COBISS.BH i COBISS.RS), Makedoniji (COBISS.MK), Srbiji (COBISS.SR) i Crnoj Gori (COBISS.CG). Informacijski sistemi su autonomni, ali dijele platformu. Preko 350 biblioteka koristi COBISS za automatizaciju svog poslovanja. COBISS.Net naziv je mreže koja povezuje COBISS kooperativne bibliografske sisteme različitih zemalja.

COBISS je razvio slovenski Institut za informatiku (slovenski: Institut informacijskih znanosti, IZUM) iz Maribora. U marti 2011. rukovodstvo IZUM-a odlučilo se povući s položaja. Kao razlog naveli su prezriv stav (slovenskog) Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju (koji je vodio Gregor Golobič) ka IZUM-u.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Odstopamo, ker neustrezen odnos ministrstva do IZUM-a hromi naše delo in razvoj" (PDF) (jezik: slovenski). 31. 3. 2011. Arhivirano s originala (PDF), 22. 3. 2012. Pristupljeno 20. 2. 2014.
  2. ^ "Odstopilo celotno vodstvo Izuma". Finance.si (jezik: slovenski). 30. 3. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]