Call of Duty: Modern Warfare 3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Call of Duty: Modern Warfare 3
Razvijač(i)Infinity Ward
Sledgehammer Games
Izdavač(i)Activision
Square Enix
Distributer(i)Activision (maloprodaja)
Steam (online prodaja)
Dizajner(i)Glen Schofield
Michael Condrey
SerijalCall of Duty
PogonMW3 engine
PlatformaMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Wii
Datum(i) objave8. novembar 2011.
ŽanrPucačina u prvom licu
Režim(i)Single-player, multiplayer, Co-op

Call of Duty: Modern Warfare 3 (stilizirano Call of Duty: MW3) jest pucačina u prvom licu, koju su razvili Infinity Ward i Sledgehammer Games. To je 3. dio serijala Modern Warfare, koji je nastavak Modern Warfarea 2 iz 2009, a ujedno i 8. dio Call of Dutyja. Igra je izdana 8. novembra 2011. u Sjevernoj Americi za Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3 i Wii s odvojenom verzijom za Nintendo DS koju je razvio n-Space. U Australiji, Wii verzija je objavljena 23. novembra 2011. U prva 24 sata prodaje igra je prodana u 6,5 miliona primjeraka i zarađeno je 400 miliona dolara. To je bila najveća zarada za izdavanje jedne igrice do 2012, kad je izašao Call of Duty: Black Ops II. Ujedno je i posljednji Call of Duty koji je radio na operativnom sistemu Windows XP.

Vrsta igre[uredi | uredi izvor]

Modern Warfare 3 je pucačina u prvom licu, baš kao i njene predhodnice. Activison je 2011. potvrdio na Gamescomu da će Modern Warfare 3 za PC imati serversku podršku.

Kampanja[uredi | uredi izvor]

Igrač preuzima ulogu različitih likova u "singl-player campign"-u, promjenama gledanja na radnju priče koja je podijeljena na 3 dijela, kao i u predhodnim dijelovima Modern Warfare-a. Svaka misija ima niz ciljeva koji su prikazuju na vrhu ekrana pomoću "Up Display"-a, koji označava smjer i udaljenost cilja. Ozlijede u igri se prikazuju procentima krvi koji se pojavljujuju na ekranu. Zdravlje igrača se regenerira vremenom. Ciljevi misija se razlikuju po svojim zahtjevima, po oružju koje koristimo i po veličini neprijateljskih snaga koje moramo uništiti. Neke od tih ciljeva igrač možda pogrešno obavi, što može imati uticaj na dalji tok radnje igre. Igrač je praćen suborcima koji ga ne mogu izdati.

Saradnja u igri[uredi | uredi izvor]

Modern Warfare 3 ima novi model rada, pod nazivom "Survival mode". Ovaj model igra 1 ili 2 igrača protiv beskrajnog broja valova neprijatelja, a svaki val je sve teži. Unatoč tome što su ovu igru puno uspoređivali sa modelom "World at War" Nazi Zombies, neprijatelji se ne "rađaju" na fiksiranoj lokaciji kao u zombi modu, umjesto toga, oni se pojavljuju na taktičkim pozicijama na temelju trenutne pozicije igrača. Ovaj model igre je dostupan na svim multiplayer mapama. Igrači zarađuju novac za stvari kao što su oružja, nadogradnje, municija, zrak/zemlja podršku i ostalu opremu. "Special Ops" se vraća iz Modern Warfare 2. Ove misije imaju do 48 zvjezdica, za razliku od svog predhodnika koji je imao do 69 zvjezdica. Neka oružja u "Special Ops"-u se mogu koristiti isključio u tom načinu igre, a nisu dostupni u multiplayer modu.

Multiplayer[uredi | uredi izvor]

Cijeli "Killstreak" sistem nagrađivanja je obnovljen. Killstreak sada je poznat kao Pointstreak, a ubijanje više nije jedini način da igrač poveća svoj Pointstreak. Završetak ciljeva kao što su stavljanje bombe u "Search and Destroy" ili hvatanje zastave u "Capture The Flag" nagrađuje se bodovima. Pointstreak nagrade su podijeljene u tri različita "napadačka paketa" pod nazivom "Assault", "Support" i "Specialist".

Napadački paket "Assault" radi isto kao i Killstreak u Modern Warfare 2 i Black Ops: igrač mora zaraditi što više poena bez umiranja. Nakon što je igrač ubijen, njegovi poeni se vraćaju na nulu. Isto tako, napadački paket "Specialist" nagrađuje igrača sa pogodnostima nakon svakog drugog uzastopnog ubistva. Nakon smrti, igrač gubi sve pogodnosti, a bodovi se vraćaju na nulu. Nasuprot tome, napadački paket "Support" se dodjeljuje na osnovu ukupnog broja poena koje je igrač zaradio tokom jedne runde, bez obzira na to koliko često je ubijen. Važno je napomenuti da ako igrač prelazi u klase različitih sistema nagrađivanja ("Assault" ili "Specialist") tokom igre, svi bodovi se automatski vraćaju na nulu. Igrači mogu birati koji Pointstreak žele koristiti kada ga dobiju tokom jedne runde, ali ga ne mogu birati između rundi.

Uz sređivanje sistema Killstream, Modern Warfare 3 takođe ima potpuno izmjenjeno rangiranje i sistem otključavanja, koji ne koristi sistem valuta za otkjučavanje. Igrač pomoću primarnog oružja povećava svoj nivo i otvara niz "Proficiency" pojačanja kao što su "Attachments" (omogućuje dva dodatka i "Bling" i "Warlord" pojačanje), "Kick" (smanjuje trzaj, s ciljem da se razbije igračev prizor) i "Focus"' (smanjenje treptaja, dok je igrač pod vatrom). Na primarno oružje se može staviti samo jedno "Proficiency" pojačanje. Još jedan novi dodatak na oružja je "Hibridni opseg", kao što je "Reflex Sight lupa", a igrač može prebacivati između opsega. Modern Warfare 3 uvodi novi "Prestige Shop", koji će se otključati nakon što igrač otključa opciju "Prestige". "Prestige Shop" omogućuje da "Prestige" igrač koristi žetone koje dobije korištenjem opcije "Prestige" za kupovinu ekskluzivnih karakteristika kao što su dupli XP i ekstra prilagođeno oružje.

Nekoliko kontroverznih pojačanja u Modern Warfare 2, optuženih da su prejaka, uklonjeni su u Modern Warfare 3. Ronjenje do skloništa, poznato kao delfin ronjenje, uklonjeno je zbog balansiranja pitanja. Modern Warfare 3 koristi ''Treyarch's hot fix sistem za popravku bugova i propusta. Modern Warfare 3 ima lokalnu i online "split-screen" opciju.

Dodano je nekoliko novih načina igre:

  • "Kill Confirmed" zahtjeva da igrač pokupi pločice koje lebde iznad ubijenog neprijatelja, kako bi se ubistvo registrovalo. Međutim, protivnički tim može pokupiti pločicu i uskratiti drugi tim za ubistvo.
  • "Team Defender" zahtijeva od oba tima da uhvate zastavu. Prva osoba koja uzme zastavu na početku meča dobija ubistvo, a igrač koji ima zastavu za svako ubistvo dobije duple poene, dok tim bez zastave za svako ubistvo dobije samo zadani broj poena.

Privatni mečevi sada uključuju unaprijed izrađene načine igre, uključujući: "Infected" (gdje se ubistva neprijatelja regrutuju u njihov tim), "Drop Zone" (gdje igrač mora štititi "drop zone" i zaštititi pakete), "Team Juggernaut" (svaki od timova igra sa likom Al Juggernaut), "Gun Game" (biti prvi koji će sa svakim oružjem ubiti jednog neprijatelja), "One in the Chamer" (u kojoj igrač dobije jedan pištolj sa jednim metkom i tri života, a ubijajući druge igrače dobija više metaka), "Juggernaut" (svi protiv "Juggernaut"-a, ubi "Juggernaut"-a i postani on). Uz to, igrači mogu kreirati vlastiti način igre s prilagođenim postavkama, kao što su broj igrača i vrijeme.

Special Ops[uredi | uredi izvor]

Special Ops"" je način igre iz Modern Warfare 2 koji je prisutan i u Modern Warfare 3, a uključuje nove mogućnosti koje ga čine boljim i sličnijim ostalim načinima igre, kao što su "Nazi Zombies" iz predhodnih Call of Duty igara, i "Hordama" iz Gears of War. Jedna promjena čini otključavanje novih Special Ops nivoa lakšim, što je dobro za povremene igrače, ali je nepoželjno za one koji traće izazove. Dva glavna Special Ops načina uključuju i jedan koji je isti kao u posljednjoj Modern Warfare igri, i novi način koji je baziran na tome da igrač uđe u multiplayer mapu sam ili sa partnerom i brani područje od valova neprijatelja. Između valova, igrač može kupiti razne opcije sa XP-om koji zarađuje tokom runde.

Call of Duty: Elite[uredi | uredi izvor]

Call of Duty: Elite je novi besplatni/pretplatni servis razvijen od strane Beachead Studios za multiplayer dio Modern Warfare 3. Prvi put je predstavljeno na E3 2011, a izdan je 8. novembra 2011. godine sa izdavanjem Modern Warfare 3. Besplatna vezija uključuje mogućnosti, kao što su statistika životnog vijeka i društveno umrežavanje. Verzija na pretplatu košta $49.99 godišnje uključujući mejsečni download sadržaj, dnevna natjecanja s virtuelnim i stvarnim nagradama, zatim sposobnost poboljšanja klana, pro analize i strategije.

Sinopsis[uredi | uredi izvor]

Igra govori o povratku Johna "Soapa" MacTavisha, bivšeg kapetana Operativne jedinice 141, zatim bivšeg kapetana S. A. S-a Johna Pricea i ruskog obavještajca Nikolaja, koji su u bijegu nakon ubistva generala Armije SAD-a, Shepherda, koji je glavni negativac u prethodnoj igri. Tokom igre igrač će kontrolisati Jurija, bivšeg Spetsnaza, koji se pridružuje Price-u na njegovom lovu na ruskog ultranacionalističkog vođu Vladimira Makarova. Makarov se vraća u igru kao glavni negativac i ima novog kontakta pod imenom "Volk", koji je proizvođač hemijskog oružja u Parizu. U igru je dodano nekoliko novih likova, uključujući operativca Delta Force-a Dereka "Frosta" Westbrooka, zatim Marcusa Burnsa i Andreja Harkova, zastupnika Ruske federalne sigurnosti, koji ima zadatak zaštititi ruskog predsjednika. Baš kao predsjednik Al-Fulani u prvom dijelu Modern Warfare-a, "Soap" je jedini lik kojim se može igrati tokom početka igre, sve dok Price ne postane lik kojim se može igrati. Igrač također ima kratku kontrolu nad turistima u Londonu, nekoliko sekundi prije nego što oni bivaju ubijeni hemijskim tvarima.

Radnja se odvija odmah nakon završetka prethodne igre: Call of Duty: Modern Warfare 2. Nakon ubijanja generala Shepherda, kapetan Price i Nikolaj odvoze helikopterom ranjenog Soap-a u skrovište u Indiji na liječenje. Međutim, pronalaze ih Makarovovi ljudi i pokušavaju ubiti. Uz pomoć Jurija, uspijevaju pobjeći. U isto vrijeme, rat između SAD-a i Rusije se nastavlja. Rusi su se povukli i većeg dijela SAD-a, ali i dalje imaju jako uporište u New-Yorku. Amerikanci pobjeđuju nakon što članovi tima "Metal", operativne jedinice iz Delta Force-a, uspijevaju uništiti ruski toranj koji im ometa radio-prenos i infiltriraju se u glavnu rusku podmornicu, šaljući joj signal da puca po vlastitim brodovima. Izgubivši zračnu i kopnenu prednost, ostatak ruskih snaga se povlači iz SAD-a.

2 mjeseca kasnije, ruski predsjednik, Boris Vorchevsky, planira potpisati sporazum sa potpredsjednikom SAD-a u Hamburgu o završetku sukoba, ali, na putu, Makarovovi ljudi se infiltriraju u njegov avion, zbog čega pilot prisilno slijeće. Zastupnici Ruske federalne sigurnosti uspijevaju spasiti predsjednikovu kćerku Alenu, međutim, Makarov zarobljava predsjednika i ubija njegove čuvare. Zahtjeva od njega da mu da šifre za lansiranje ruskih nuklearnih raketa, jer želi da Rusija osvoji čitavu Evropu, pa makar je morali i do temelja srušiti. Predsjednik to odbija, zbog čega Makarov planira pronaći njegovu kćerku i mučiti ju pred njim, kako bi ga natjerao da mu da šifre.

Bez pristupa nuklearnom naoružanju, Makarov se odlučuje na alternativu: prevesti hemijske bombe preko Afrike u nekoliko glavnih gradova u Evropi. To mu uspijeva, i bombe su dostavljene i detonirane u Londonu, Parizu, Berlinu i mnogim drugim gradovima, što dovodi do onesposobljavanja vojne mreže u tom regionu, i Ruske kopnene snage napadaju i uspijevaju osvojiti većinu kontinenta. SAD odlučuje uzvratiti udarac šaljući svoju vojsku u Evropu da se bori protiv Rusa, čime počinje Treći Svjetski Rat.

Tim "Metal" uspijeva spasiti američkog potpredsjednika u Hamburgu, kojeg su zarobile ruske kopnene snage. Za to vrijeme, Price, Juri i Soap su u potrazi za Makarovom. Potraga ih vodi od fabrike oružja u Sijera Leoni do obalskog naselja u Somaliji, gdje hvataju Warabija, komadanta lokalne paravojne formacije, koji radi za Makarova. On im otkriva da Makarov sarađuje sa Volk-om, direktorom fabrike oružja "Fregata", koji je Makarovu dostavio hemijsko oružje, i da se Volk nalazi u Parizu. Nakon toga Price ubija Warabija, bježi sa timom iz države i daje informacije Sandmanu, vođi tima Metal. Sandman i njegova ekipa uspijevaju uhvatiti Volka i prevesti u SAD. Nakon ispitivanja, od njega saznaju da se Makarov sastaje sa svojim glavnim savjetnicima u hotelu Lustig u Pragu, za šest sati. Sandman daje informacije Price-u.

Price, Soap i Juri stižu u Prag, koji je pod kontrolom Rusije. Sastaju se sa starim saveznikom Kamarovom (likom iz igre Call of Duty 4: Modern Warfare) koji pomaže građanima Praga da organizuju otpor protiv Ruskih okupatora i omogućava Price-u i njegovima pristup zgradi sa koje mogu pratiti i upucati Makarova kad stigne. Nekoliko sati poslije, Makarov stiže, ali je u blindiranom vozilu. Odlazi u garažu hotela, a Price se spušta konopcem na balkon hotela, ubija nekoliko stražara uz podršku Soapa i Jurija, i pokušava doći do Makarova. U tom trenutku, otvaraju se vrata lifta hotela, gdje se nalazi Kamarov vezan za stolicu uz mnogo eksploziva oko njega. Eksplozivi se aktiviraju i Kamarov umire, a Price uspijeva pobjeći. Makarov se u tom trenutku obraća Juriju, što otkriva da se njih dvojica znaju. Odmah poslije, detonirani su eksplozivi u prostoriji u kojoj su Soap i Juri, što ih tjera da skoče sa zgrade. Soap biva smrtno ranjen, jer mu se zbog pada sa visokog mjesta otvorila rana koju mu je zadao general Shepherd (kad ga je ubo nožem u prošloj igri). Price i Juri uspijevaju odvesti Soapa na sigurno, ali Soap umire od rana i prije smrti otkriva Priceu da Makarov zna Jurija. Ljut zbog Soapove smrti i ovog saznanja, Price uperi pištolj u Jurija i traži od njega da mu objasni otkud ga Makarov zna.

Juri objašnjava da je upoznao Makarova kad se pridružio Ultranacionalističkoj partiji 1996. godine i da je bio sa Zakhaevom, bivšim vođom Ultranacionalista, u Černobilu onog dana kada je Price pokušao ubiti Zakhaeva (što se desilo u prvom dijelu Modern Warfare-a). Također je sa Makarovom nadgledao aktiviranje nuklearne bombe u glavnom gradu Al-Asadove države na bliskom istoku za vrijeme američke invazije, gdje je poginulo preko 30.000 marinaca. Shvativši da služi pogrešnoj strani, odlučio je izdati Makarova i upozoriti vlasti na njegov plan da izvrši masakr nad civilima na aerodromu u Rusiji. Makarov je saznao za izdaju i upucao ga u stomak i ostavio da umre u garaži ispod aerodroma. Juri je pokušao zaustaviti masakr, ali se onesvijestio od rana. Preživio je jer su ga pronašli doktori.

Nakon ovog saznanja, iako ljut na Jurija, Price pristane da ga zadrži u timu i odlučuju se zajedno osvetiti Makarovu. Juri predlaže da potraže Makarova u starom dvorcu kojeg je nekad koristio, blizu Praga. Price locira dvorac uz pomoć svog bivšeg nadređenog, kapetana MacMillana. Ušunjavši se u dvorac, otkrivaju da Makarov drži zarobljenog predsjednika Vorchevsky-ja, i da je saznao mu se kćerka krije u Berlinu. Makarov šalje svoje ljude po nju, a Price i Juri bježe iz dvorca i daju informacije Sandmanu. Tim Metal pokušava doći do Alene, ali je zarobljavaju Makarovovi ljudi i odvode u rudnik dijamanata u Sibiru. Price, Juri i tim Metal zajedno odlaze u rudnik i spašavaju predsjednika i njegovu kćerku, ali, rudnik se počinje urušavati zbog silnog bombardovanja. Članovi tima Metal, osim Frosta, ostaju iza kako bi dali ostalima vremena da pobjegnu, ali umiru nakon što se rudnik srušio na njih. Stigavši u Moskvu, Vorchevsky naređuje svim ruskim snagama da se povuku iz Evrope, nakon čega potpisuje sporazum sa američkim predsjednikom, okončavši time rat. Uhapšeni su mnogi Makarovovi saradnici zbog izdaje predsjednika, što tjera Makarova i ostatak njemu odanih ljudi na skrivanje.

Tri mjeseca poslije, 21. januara 2017, Price i Juri pronalaze Makarova u luksuznom hotelu "Oaza" u Dubaiju, gdje on i ostatak Ultranacionalista rade prerušeni kao hotelsko osiguranje. U potjeri za Makarovom stižu na vrh zgrade, ali Juri biva ranjen, zbog čega Price sam nastavlja potjeru. Makarov pokušava pobjeći helikopterom, ali Price se penje na helikopter, ubija vozača, koji je prije toga slučajno opalio pištoljem u kontrole helikoptera, zbog čega Price prisilno slijeće na krov hotela, odakle su i poletjeli. Ranjen, Price pokušava doći do pištolja, ali Makarov uzima pištolj prije njega i pokušava ga ubiti. U tom trenutku, dolazi Juri i puca na Makarova. Makarov se okreće i ubija Jurija, nakon čega Price ustaje i izbija Makarovu pištolj iz ruke, obara ga na zemlju, udara par puta, te uzima čelični konopac povezan sa helikopterom i veže mu ga oko vrata. Nakon toga baca Makarova kroz već oštećeno staklo i padaju na sprat ispod krova. Makarov umire, obješen, a Price preživljava pad. Znajući da je ultranacionalistički pokret zauvijek zaustavljen, te da je osveta zadovoljena, Price u miru pali i puši cigaretu dok se u pozadini čuje zvuk policijskih sirena, čime završava priča Modern Warfare serijala.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]