Cameron Diaz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cameron Diaz

Cameron Diaz, punim imenom Cameron Michelle Diaz, američka je filmska glumica rođena 30. augusta 1972. u gradu San Diego u saveznoj državi Kaliforniji.

Sa 16 godina otišla je od kuće i radila kao foto model, a u sljedećih je pet godina živjela na raznim lokacijama po cijelom svijetu. Iako bez glumačkog iskustva, 1994. godine debitira na filmu glavnom ženskom ulogom uz Jima Carreyja u komediji Maska. Nakon nekoliko uloga u nezavisnim i niskobudžetnim filmovima popularnost joj raste 1998. godine kada igra glavnu ulogu u romantičnoj komediji Svi su ludi za Mary. Dvije godine kasnije igra glavnu ulogu u Charliejevim anđelima, a 2001. nastupa uz Toma Cruisea u Nebu boje vanilije, te daje glas princezi Fioni u popularnom animiranom filmu Shrek.

Danas je jedna od najbolje plaćenih glumica u Hollywoodu, a dobivši 20 miliona dolara za nastavak Charliejevih anđela postala je tek druga glumica, nakon Julije Roberts, s tolikom zaradom u jednom filmu. 2004. godine nije glumila u nijednom igranom filmu, ali je ponovno dala glas princezi Fioni u nastavku Shreka.

Filmografija značajnijih filmova[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]