Capoeira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Capoeira

Capoeira je brazilski borbeni ples, razvijen od afričkih robova koji su odvedeni u Brazil da rade na portugalskim plantažama.

Historija Capoeire[uredi | uredi izvor]

Iako ne postoje pisani zapisi vjeruje se da je Capoeira nastala u XVI vijeku,poznata po kompleksnim potezima Capoeira se u početku koristila za samoodbranu. Kako su robovi bili seljeni iz Afrike u Brazil, Capoeira je mješala afričku kulturu, ples, borilačke vještine i sportove. Capoeiru su vježbali za vrijeme pauza i bila je u obliku plesa kako bi prikrili njen borilački dio jer je robovima bilo zabranjeno trenirati borilačke vještine vjerujući da bi ih to znanje moglo dovesti do pobune ili revolucije protiv robovlasnika.

Capoeira u modernoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Capoeira postaje poznata filmom "Only The Strong" (Samo najjači) poslije koga se rapidno razvija. Danas je prisutna u mnogim filmovima kao "The Protector" (Čuvar), Undisputed III: Redemption, i Tekken u kojima briljira holivudska zvijezda Lateef Crowder. Capoeira je također prisutna i u igrama kao Tekken (Edy Gord i Christie Monteiro), Street Fighter III (Elena) i mnoge druge.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]