Cela

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Cela (latinski: cella; grčki: naos) je arhitektonski pojam za unutrašnju prostoriju u hramu napravljenih u stilu klasične arhitekture koji obično sadrži kultnu figuru posvećenu određenom bogu. Pored figure cela može da sadrži stol ili plintu za prihvatanje posvijećenih darova.

Cela je obično jednostavna prostorija bez prozora četvrtastog oblika sa vratima ili ulaznim prolazom u sredini jednog od nižih zidova. U većim hramovima cela je podjeljena u dva ili tri hodnika podjeljenih sa stubištem. Cela također može da ima aditon, unutrašnji prostor rezervisan za pristup samo sveštenicima (u religijama koji su imali sveštenički red) ili čuvarima hrama.

Hram Venere koju je izgradio Hadrian u Rimu je imao dvije cele, obje zatvorene, u jednom peristilu.