Centar "Georges Pompidou"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Centar Georges Pompidou, poznat i kao Beaubourg radi istoimene četvrti u kojoj se nalazi, izgrađen je 1977., a sastoji se od Bibliothèque publique d'information (Javna informativna biblioteka), Musée National d'Art Moderne (Nacionalni muzej moderne umjetnosti) i IRCAM (Centar za muziku i akustična istraživanja). Nazvan je po Georges Pompidouu, koji je za svog predsjedničkog mandata pokrenuo ideju o izgradnji centra.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Centar su dizajnirali italijanski i britanski arhitekti Renzo Piano i Richard Rogers. Oni su odlučili da na eksterijer zgrade budu postavljeni elementi koji su tipični za interijer kao što su pokretne stepenice, dizala, cijevi i masivna čelična konstrukcija zgrade što do tad nije bilo uobičajeno. Na stranu zgrade koja gleda na ulicu Renard postavljene su obojene cijevi. Osim što su dekorativne imaju i funkcionalnu ulogu, tako plava boja označava cijevi za ventilaciju, cijevi za dovod vode su zelene boje, a cijevi s električnim dovodima žute boje, dok je prostor kroz koji se kreću posjetitelji unutar zgrade, kao što su dizala, crvene boje.

Musée National d'Art Moderne[uredi | uredi izvor]

Musée National d'Art Moderne je Francuski nacionalni muzej moderne umjetnosti. Smješten je na četvrtom i petom spratu centra. Posjeduje oko 59,000 umjetnina od 5,000 umjetnika od kojih je oko 1,300 izloženo za javnost na prostoru od 15,000 m2. U kolekciji se nalaze djela Duchampa, Kandinskog, Matissea, Picassa, Warhola i dr. Uz umjetničku zbirku muzej također posjeduje kolekciju dizajna i arhitekture 20. vijeka. Muzej također priređuje povremene izložbe na prostoru od oko 5,200 m2.

Izvan zgrade, na Trgu Pompidou, nalazi se l'Atelier Brancusi, također izložbeni prostor, a na južnoj strani pokraj centra nalazi se fontana Stravinsky (još zvana Fontaine des automates) sa radovima Jean Tingulelyja i Niki de Saint-Phalle.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]