Chris Christie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Chris Christie
55. guverner New Jerseyja
Vrijeme na vlasti
19. januar 2010 – 16. januar 2018.
PrethodnikJon Corzine
NasljednikPhil Murphy
Predsjednik Udruženja republikanskih guvernera
Vrijeme na vlasti
21. novembar 2013. -
PrethodnikBobby Jindal
Državni pravobranilac za distrikt New Jersey
Vrijeme na vlasti
17. januar 2002. – 1. decembar 2008.[1]
PrethodnikRobert Cleary
NasljednikRalph Marra (v.d.)
Rođenje
Christopher James Christie

(1962-09-06) 6. septembar 1962 (61 godina)
Newark (New Jersey), Sjedinjene Američke Države
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaMary Pat Foster
Djeca4
ObrazovanjeUniversity of Delaware
Seton Hall University
Vjerakatoličanstvo
Potpis
Veb-sajtGuverner

Christopher James "Chris" Christie je američki političar i bivši, 55. po redu, guverner američke savezne države New Jersey. Christie je jedan od vodećih političara Republikanske stranke SAD.

Rođen u Newarku, New Jersey, vrlo rano se počeo zanimati za politiku, te počeo volontirati u guvernerskoj kampanji za republikanca Tom Keana 1977. godine. Diplomirao je na Univerzitetu Delawarea, te poslije toga magistrirao na Pravnoj školi Seton Hall. Nakon školovanja počeo je raditi za jednu pravnu firmu u Cranfordu, New Jersey 1987. godine, da bi 1993. godine postao partner i suvlasnik te firme sve do 2002. godine. U međuvremenu, izabran je kao legislator okruga Morris od 1995. do 1998. godine. Tokom tog perioda se uglavnom zalagao za snižavanje stope poreza i smanjenje javne potrošnje. Do 2002. godine Christie je učestvovao u predsjedničkim kampanjama za predsjednike George H. W. Busha i G. W. Busha. Mlađi Bush ga je za vrijeme svog mandata postavio za državnog javnog pravobranioca distrikta New Jersey, a Christie je tu funkciju vršio od 2002. do 2008. godine. Tokom mandata javnog pravobranioca, naglašavao je strožije krivično gonjenje u slučajevima političke korupcije, a dobijao je parnice u vezi seksualnog iskorištavanja, krijumčarenja oružja, reketiranja bandi i drugih federalnih zločina.

U januaru 2009. godine, Christie je objavio svoju kandidaturu za guvernera države New Jersey. Osvojio je republikansku kandidaturu da bi nakon toga pobijedio dotadašnjeg guvernera Jon Corzinea na općim izborima. Christie je smatran i kao jedan od mogućih kandidata za predsjedničke izbore 2012., ali se nije kandidirao. Međutim, na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2012. godine održao je uvodno obraćanje. Na guvernerskim izborima 2013. godine ponovno je izabran za guvernera, pobjedivši protivkandidatkinju Demokratske stranke Barbaru Buono.[2] Izabran je za predsjednika Udruženja republikanskih guvernera 21. novembra 2013. godine, kao nasljednik guvernera Louisiane Bobbyja Jindala. Christie se smatrao jednim od ozbiljnih kandidata na izborima za predsjednika SAD 2016. godine.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]