CiteSeerX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

CiteSeer x (prvobitno nazvan CiteSeer ) je javni pretraživač i digitalna biblioteka za naučne i akademske radove, prvenstveno iz oblasti računarstva i informacionih nauka. CiteSeer se smatra prethodnikom akademskih alata za pretraživanje kao što su Google Scholar i Microsoft Academic Search.  Mašine i arhive slične CiteSeeru obično prikupljaju samo dokumente sa javno dostupnih web lokacija i ne indeksiraju web stranice izdavača. Iz tog razloga, vjerovatnije je da će u indeksu biti zastupljeni autori čiji su dokumenti slobodno dostupni.

Cilj CiteSeer-a je poboljšati diseminaciju i pristup akademskoj i naučnoj literaturi. Kao neprofitna usluga koju svako može slobodno koristiti, smatra se dijelom pokreta otvorenog pristupa koji pokušava promijeniti akademsko i naučno izdavaštvo kako bi omogućio veći pristup naučnoj literaturi. CiteSeer je besplatno pružio metapodatke inicijative Open Archives svih indeksiranih dokumenata i povezuje indeksirane dokumente kada je to moguće sa drugim izvorima metapodataka kao što su DBLP i ACM portal. Kako bi promovirao otvorene podatke, CiteSeer x dijeli svoje podatke u nekomercijalne svrhe pod licencom Creative Commons.[1]

CiteSeer je u jednom trenutku promijenio ime u ResearchIndex, a zatim ga vratio. 

CiteSeer x ima skoro milion korisnika širom svijeta na osnovu jedinstvenih IP adresa i ima milione posjeta dnevno. Godišnje preuzimanje PDF-ova dokumenata bilo je skoro 200 miliona za 2015.

Podaci CiteSeer x- a se redovno dijele pod Creative Commons BY-NC-SA licencom sa istraživačima širom svijeta i korišteni su i koriste se u mnogim eksperimentima i takmičenjima.

Zahvaljujući svojoj krajnjoj tački OAI-PMH [2] CiteSeerX je otvorena arhiva i njen sadržaj je indeksiran kao institucionalno spremište u akademskim pretraživačima, na primjer BASE i Unpaywall korisnicima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "CiteSeerX Data Policy". Arhivirano s originala, 5. 1. 2012. Pristupljeno 10. 11. 2015.
  2. ^ Hirst, Author Tony (8. 12. 2011). "Using OAI-PMH as a Single Record Level Query Interface to Citeseer". Pristupljeno 25. 4. 2020.