Cos-B

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Cos-B je prva misija istraživanja u Svemiru Evropske svemirske agencije. Svrha misije je bilo proučavanje izvora gama zračenja. COS-B je prvi put predložen od strane evropske naučne zajednice u sredinom 1960-ih, a odobren je od strane ESRO vijeća u 1969. godini. Misija se sastojala od satelita koji je sadržao detektor gama-zraka, koji je lansiran od strane NASA-e u ime ESRO 9. augusta 1975. godine. Misija je završena 25. aprila 1982. godine, nakon što je satelit bio operativan više od 6,5 godina, četiri godine duže od planiranog čime je povećana količina podataka o gama zračenju za faktor 25. Naučni rezultati misije uključuju 2CG Katalog, popis oko 25 izvora gama zračenja, i kartu Mliječnog puta. Ovaj satelit je također posmatrao Cygnus X-3 pulsar.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]