Crkva svetog proroka Ilije u Mirijevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crkva svetog proroka Ilije u Mirijevu

Crkva svetog proroka Ilije je hram srpske pravoslavne crkve. Nalazi u ulici Vitezova Karađorđeve zvijezde 61, u Mirijevu u gradskoj općini Zvezdara, Beograd, Srbija. Pripada Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Unutrašnjost crkve

Crkva svetog proroka Ilije podignuta je 1834. godine na mjestu na kojem se ranije nalazila manja crkva, koja je bila sagrađena od slabog materijala. Porta stare crkve je bila podijeljena na dva dijela, tako da je jedan dio služio za pohađanje školske nastave. Nova crkva svetog Ilije sagrađena je od kvalitetnog materijala, koji je uzet iz razrušenog manastira Slanci po odobrenju kneza Miloša. U crkvi su sačuvani protokoli iz 1834. godine, kao i pismo knezu Milošu u kome se daju izvještaje u vezi gradnje crkve i moli za pomoć. Crkva je sagrađena nastojanjima i prilozima sela Mirijeva, kao i prilozima iz Malog Mokrog Luga i Velikog Mokrog Luga. Obnovljena je 1873. godine i tada dobija svoj sadašnji izgled. U tom obnavljanju, dograđena joj je i današnja pripata sa zvonikom. To je jedina građevina zasvedena poluobličastim svodom, sa trostranom apsidom izvana i iznutra, sa pripatom i dvije bočne pjevnice koje imaju pravokutnu osnovu.

Ikonostas je rađen u periodu od 1918 do 1919. godine, po projektu svećenika Jovana Dimića. Odrađen je duhu neoklasicizma sa karakterističnom obradom sokla, stupova, pilastera, timpana i arhitravno vijenca. Na ikonostasu se nalazi 14 ikona, a naslikane su vjerovatno krajem 19. vijeka. U crkvi postoje dvije ikone Blagovijesti, koje su naslikane prije nego što je izgrađen ikonostas. Originalni izgled ikona je narušen, jer su vremeno doslikavane i premazivane. Zidne kompozije je naslikao Velimir Maretić, 1948. godine, a iste godine je počela akcija sakupljanja dobrovoljnih priloga za obnovu živopisa koji je vremenom dotrajao. Novi živopis je izradio svećenik, slikar i restaurator - Dobrica Kostić. Ikona koja se nalazi iznad ulaznih vrata crkve izradio je Đuro Radlović. Crkva je 2014. godine obilježila 180. godina postojanja.[1][2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Храм Светог пророка Илије 180 година у Миријеву. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Историја цркве. Arhivirano s originala, 20. 4. 2019. Pristupljeno 30. 3. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Пабло Пикасо фреску из Мораче уврстио у ремек-дјела!. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)