Darwinov dan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Darwinov dan (engleski: Darwin Day) jest praznik koji se obilježava 12. februara u čast rođenju engleskog naučnika Charlesa Darwina. Ovaj je praznik prilika da se naglasi njegov doprinos nauci, kao i promovira nauka općenito.

Proslave Darwinovog rada organizirane su sporadično još od njegove smrti 19. aprila 1882. Slavlja su se odvijala u Down Houseu, kući u predgrađu Londona u kojoj su Charles Darwin i članovi njegove porodice živjeli od 1842. do 1896.

U Cambridgeu se 1909. skupilo 265 naučnika iz 167 zemalja kako bi odali počast doprinosu ovog naučnika, što je predstavljalo dotad najveće okupljanje u njegovu čast.

Proslava Darwinovog dana ima i svoju web-stranicu, koja nudi besplatnu registraciju i informacije o obilježavanjima ovog praznika širom SAD-a. Načini obilježavanja variraju od svečanih večera, radionica, simpozija, predavanja, debata, raznih takmičenja, koncerata, poetskih večeri, predstava, muzejskih izložbi, edukativnih putovanja, izleta u prirodu, crkvenih svečanosti itd. Postoji i CD rastafarijanske muzike s citatima iz Darvinove knjige O porijeklu vrsta. U engleskom gradu Shrewsburyju, u kojem je Darwin rođen, od 2003. obilježava se Darvinov festival, koji traje tokom cijelog februara.

Godine 2009. obilježava se 200 godina od Darwinovog rođenja i 150 godina otkad je napisao čuveno djelo O porijeklu vrsta, pa su posebne proslave već isplanirane širom svijeta. Najveće su bile u Shrewsburyju i Prirodnom muzeju u Londonu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]