Darwinov dan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Darwinov dan (eng. Darwin Day) jest praznik koji se obilježava 12. februara, na dan u kojem je 1809. rođen engleski naučnik Charles Darwin. Ovaj je praznik prilika da se naglasi njegov doprinos nauci, kao i promovira nauka općenito.

Proslave Darwinovog rada organizirane su sporadično još od njegove smrti 19. aprila 1882. Slavlja su se odvijala u Down House, kući u predgrađu Londona u kojoj su Charles Darwin i članovi njegove porodice živjeli od 1842. do 1896.

U Kembridžu se 1909. skupilo 265 naučnika iz 167 zemalja kako bi odali počast doprinosu ovog naučnika, što je predstavljalo dotad najmasovnije okupljanje u njegovu čast.

Proslava Darwinovog dana čak ima i svoju web-stranicu, koja nudi besplatnu registraciju i informacije o obilježavanjima ovog praznika širom SAD-a. Načini obilježavanja variraju od svečanih večera, radionica, simpozija, predavanja, debata, raznih takmičenja, koncerata, poetskih večeri, predstava, muzejskih izložbi, edukativnih putovanja, izleta u prirodu, crkvenih svečanosti itd. Veoma zanimljiva novina je CD rastafarijanske muzike s citatima iz Darvinove knjige O porijeklu vrsta. U engleskom gradu Shrewsburyju, u kojem je Darwin rođen, od 2003. obilježava se Darvinov festival, koji traje tokom cijelog februara.

2009 godine obilježava se 200 godina od Darwinovog rođenja i 150 godina otkad je napisao čuveno djelo O porijeklu vrsta, pa su specijalne proslave već isplanirane širom svijeta. Najveće su bile u Shrewsburyju i Prirodnom muzeju u Londonu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]