Decebal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Decebal je posljednji kralj Dačana koji je vladao u periodu od 87. do 106. godine. Poslije gotovo jednog vijeka nesloga, ujedinio je dačanska plemena i dugo je uspješno odolijevao rimskoj ekspanziji. Ali, i pored sve upornosti, nije mogao da se odupre nadmoćnoj vojsci cara Trajana, koja je u dva navrata prodrla u zemlju Dačana. Poslije pada dačanske prijestolnice, Decebal je nastavio otpor na sjeveru zemlje. Nakon što je bio opkoljen, izvršio je samoubistvo. Time je nestala i samostalnost Dačana, a njihova zemlja postala je rimska provincija Dakija.

Decebalovo pravo ime je bilo Diurpaneus, ali je nakon pobjeda u ratovima tokom 84.-85. godine protiv Rimljana, nazvan Decebalus što vjerovatno znači "snaga Dačana" (balus je izvedeno iz indoevropskog korijena *bal čije značenje je snaga i Dece što je vjerovatno genitiv množine riječi Daci što u prevodu znači Dačana ili od Dačana).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Decebal koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.