Der Angriff

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zaglavlje Der Angriffa od 30. januara 1933. (Dolazak Hitlera na vlast)

Der Angriff (bosanski: Napad) bile su novine njemačke Nacionalsocijalističke partije (NSDAP), koje su izlazile kao glasilo berlinskog okruga (njemački: Reichsgau) od 1927. do 1945. i ukidanja NSDAP-a.

Historija[uredi | uredi izvor]

Polocajci ispred izloga novina "Der Angriff", Berlin 1932.
Nezaposleni pripadnici SA, koji čitaju Der "Angriff" (1932)

Novine su izašle prvi put 4. jula 1927, a izdavač je bio Joseph Goebbels, koji je od 1926. godine bio šef (njemački: Gauleiter) berlinske sekcije NSDAP. Novine su bile uglavnom financirane od strane partije. Udio u izdavačkom preduzeću imali su Franz-Eher-Verlag i Gau Berlin. Glavni urednik je u početku bio njemački književnik i dramaturg Willi Krause, pod pseudonimom Peter Hagen. Njegov nasljednik je bio novinar i nacistički političar Julius Lippert, kog je 1. januara 1933. godine naslijedio novinar Karoly Kampmann. Kasnije 1935. godine funkciju je preuzeo Hans Schwarz van Berk.

Novine su prvobitno izlazile kao tjednik (sa podnaslovom: „Das deutsche Montagsblatt“), kasnije dva puta sedmično, od novembra 1930. kao dnevnik, a od oktobra 1932. dva puta dnevno. Uređivačka koncepcija novina je bila uglavnom nacionalsocijalistička propaganda protiv Vajmarske republike, te članci sa antisemitskom i rasističkom pozadinom. Redovito je cilj napada bio zamjenik berlinskog šefa policije židovskog porijekla Bernhard Weiß, zbog čega su novine privremeno zabranjene 4. novembra 1931 od strane berlinskog šefa policije Alberta Grzesinskog.