Descartesov koordinatni sistem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dekartov koordinatni sistem je ortogonalni koordinatni sistem, čije su koordinatne linije ravne i u jednakim odstojanjima. Nazvan je po njegovom izumitelju francuskom matematičaru Dekartu i koristi se za jednoznačno definisanje položaja tačaka u prostoru.

Koordinatni sistem

Matematički koordinatni sistem se sastoji od dvije ose, koje se nazivaju apscisa ili x-osa i ordinata y-osa. One su pod pravim uglom i dijele ravan na četiri kvadranta. Položaj se tačke M određuje sa vrijednostima dviju osa M (x,y), gdje je x odstojanje tačke od y-ose, a y, odstojanje tačke od x-ose. Koristi se za jednoznačno definisanje položaja tačaka u prostoru.

Koordinatni sistem podijeljen u kvadrante

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Descartesov koordinatni sistem koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.