Dewgong

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dewgong
Dewgong.png
Opći podaci
Japansko ime ジュゴン Jugon
Redni broj 87
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Ledeni
Stepen 1.
Razvio se iz Seela
Razvija se u -
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,7 m
Težina 120,0 kg
Sposobnost Gusto salo (Thick Fat)/Hidratacija (Hydration)

Ime Dewgong je kombinacija engleske riječi "dew" = rosa, što se odnosi na njegov vodeni tip, i riječi "dugong", stvarne životinje na čijem se liku temelji lik Dewgonga. U početku, Dewgongovo je ime trebalo biti Manaty, odnoseći se na englesku riječ "manatee" = morska krava, aludirajući na Dewgongovu sličnost s morskim kravama i sirenama.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Dewgongova anatomija tijela nalikuje anatomiji nekoliko vrsta životinja iz stvarnog života, poput morskog lava, tuljana, i prethodno spomenutih morskih krava. Njegovo je vitko tijelo u potpunosti prekriveno gustim i glatkim slojem bijelog, mekanog krzna i završava lepezastim repom. Dewgongov vrh glave krasi malen rog, kojim se služi za bušenje rupa u ledu dok se nalazi ispod vode, kako bi mogao doći do zraka. Nekada su mornari često smatrali Dewgonga sirenom.

Dewgong je morsko biće koje preferira ledene vode polarnih oceana. Pohranjujući toplinsku energiju unutar svoga tijela, može preživjeti surove niske temperature i polagano plivati 8 čvorova na sat (14,8 km/h) čak u ledeno hladnim vodama. Čak štaviše, Dewgong postaje živahniji i brži što je voda hladnija i njena temperatura niža.

Dewgong je odličan plivač. Njegovo je aerodinamično tijelo izrazito prilagođeno životu u vodi, a njegov mu rep dozvoljava brzo mijenjanje smjera pri plivanju.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U igrama Pokemon Red i Blue, Dewgonga se može pronaći na ostrvima Morske pjene. U igri Pokemon Yellow, također se nalazi i na ostrvu Cinnabaru, kao jedan od Pokemona za razmjenu unutar same igre. U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal, Dewgong je nedostupan u divljini, no njegov nerazvijani oblik, Seel, jest.

U igrama Pokémon FireRed i LeafGreen, Dewgong je dostupan na ostrvima Morske pjene, a Dewgonga na visokoj razini može se pronaći i u Ledenjačkoj spilji. U obje ga je lokacije teže pronaći od njegovog nerazvijanog oblika, Seela.

U igrama Pokemon Red, Blue i Yellow, Lorelai, članica Elitne četvorke, koristi Dewgonga na 54. razini. U igrama Pokemon FireRed i LeafGreen, Lorelai koristi Dewgonga na 52. razini, no nakon što se Elitna četvorka nadogradi, Dewgongova se razina podigne na 64.

Dewgongove su statistike veoma uravnotežene, no nijedna se posebno ne ističe. Njegova mu Pokemon sposobnost Gustog sala (Thick Fat) dodatno povećava otpornost na Ledene i Vatrene napade. Prirodnim putem uči nekoliko Psihičkih i Ledenih napada, uključujući San (Rest) i Ledenu zraku (Ice Beam), napade koje drugi Pokémoni obično moraju naučiti kroz Tehničke uređaje (TM). Kroz uzgajanje, Dewgong može naučiti Signalnu zraku (Signal Beam), snažan Buba napad koji je veoma učinkovit protiv Psihičkih, Mračnih i Travnatih Pokemona. Njegov je set tehnika prilično predvidljiv i ograničen u usporedbi s ostalim Pokémonima, te zbog toga nije izrazito popularan izbor u kompetitivnim borbama.

U Gameboy Pokemon igrama, Dewgongovo je glasanje slično Lickitungovom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Dewgong se rijetko pojavljivao u Pokémon animiranoj seriji. U epizodi "The Misty Mermaid", Seel u vlasništvu Mistyinih sestara, Vođa dvorana grada Ceruleana, evoluirao je u Dewgonga. Još se jedan Dewgong pojavio u Pokémon animiranoj seriji, u vlasništvu Prycea, Vođe dvorane grada Mahoganyja, u njegovoj dvoranskoj borbi protiv Asha. Dewgong je isto tako korišten od strane Pokémon trenerice Neeshe u Pokémon filmu Pokémon: The First Movie kao sredstvo prijevoza preko oceana tokom oluje koju je izazvao Mewtwo. Kasnije je uhvaćen i kloniran od strane Mewtwoa.