Seel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Seel
Seel.png
Opći podaci
Japansko ime パウワウ Pauwau
Redni broj 86
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stepen Elementarni
Razvio se iz -
Razvija se u Dewgonga
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,1 m
Težina 90,0 kg
Sposobnost Gusto salo (Thick Fat)/Hidratacija (Hydration)

Ime Seel vjerovatno je namjerno pogrešno pisanje engleske riječi "seal" = tuljan, odnoseći se na njegov izgled, kojim podsjeća na tuljana. U Advance Generation generaciji, stvoren je sličan Pokemon, Spheal, iako je ovaj drugi zaobljeniji što se anatomije tiče i ima mahsuz drugo obojenje tijela.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Seel nalikuje na umjereno velikog morskog lava s bijelim krznom, izraslinom na čelu nalik rogu i crvenim jezikom koji stalno visi iz njegovih žutih usta. Živi u ledenjačkom okolišu usred oceana prepunih ledenim santama. Ljudi koji žive ili rade u ovakvim područjima često imaju Seela kao prijatelja i pratitelja.

Seel je odlično prilagođen životu na najhladnijim dijelovima planete. Noćna je životinja; tokom dana, može ga se vidjeti kako spava na morskom dnu plićaka. Tokom lova, Seel ostaje u vodi jer ne mogu hodati na kopnu. Umjesto hodanja, plivaju elegantnim kretnjama, ispod ledenih santi koji plutaju na oceanskoj površini kroz njegov okoliš u potrazi za hranom. Iako temperatura zraka u njegovom okolišu iznosi 4° C, a temperatura same vode u kojoj žive 10° C, njegovo gusto mekano krzno dovoljno je da ga izolira od svakog stepena hladnoće, dok se njegove nosnice automatski zatvore kada Seel uranja u vodu kako bi mu osigurale njegovu sposobnost da ostane ispod morske površine. Kada treba udahnuti, upotrijebiti će svoj tvrdi rog na čelu kako bi probušio rupu kroz zaleđenu morsku površinu i udahnuo zrak.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Divljeg Seela moguće je pronaći na ostrvima Morske pjene u igrama Pokemon Red, Blue i Yellow, kao i u poboljšanim verzijama spomenutih igara, Pokemon FireRed i LeafGreen, gdje ga se isto tako može pronaći u Ledenjačkoj spilji. U Gold i Silver verzijama, može ga se pronaći na Whirl ostrvima gdje obitava Lugia. U igri Pokemon XD: Gale of Darkness, može ga se oteti Cipher Peon Egrogu u Phenac Stadium.

Seelove su statistike prosječne za Elementarnog Pokémona, što znači da nije posebno teško trenirati do 34. razine, kada se razvija u snažnijeg Dewgonga. Seel u divljini kroz igre Pokémon FireRed i LeafGreen zna držati Aspear bobicu. Kada se pročisti put do njegova srca u igri Pokémon XD: Gale of Darkness, Seel dobija pristup napadu Pomoćne ruke (Helping Hand), kojeg prije nije mogao naučiti.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Seel je Pokémon koji pripada Lily, Violet i Daisy, 'pravim' Vođama dvorane grada Ceruleana (Misty je obično odsutna zbog putovanja s Ashom Ketchumom, iako je sada ponovno ona Vođa te dvorane). Kada Tim Raketa napadne dvoranu grada Ceruleana, njihov stroj usisa Seela i Ashovog Pikachua. Pikachu iskoristi vodu u dvorani kako bi isključio stroj i spasio Lilyine, Violetine i Daisyine Pokemone, uključujući i Seela. Mnogo kasnije, u jednoj od epizoda tokom još jedne borbe s Timom Raketa, razvio se u Dewgonga.

Nakon tog pojavljivanja, još je jedan Seel viđen kao prijatelj Slowkinga na Shamouti ostrvu smještenog u Orange arhipelagu, a kasnije je viđen i na Whirl ostrvima. Pojavio se u više epizoda, iako su ostale bile veoma malog značenja.