Pikachu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pikachu
Pikachu.png
Opći podaci
Japansko ime ピカチュウ, Pikachū
Redni broj 25
Generacija Prva
Vrsta Električni
Stepen Elementarni stepen
Razvio se iz Pichua (od Pokémon Gold i Silver igara nadalje)
Razvija se u Raichua
Razvoj Sticanjem iskustva
Visina 0.4 m
Težina 6 kg
Sposobnost


Pikachu (ピカチュウ, Pikachū u prvobitnim verzijama na japanskom jeziku) je jedan od 493 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon video igara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri, vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha Pikachua u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, je borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera. Pikachu je jedan od najprepoznatljivijih Pokémona zato što je jedan od glavnih likova u Pokémon animiranoj seriji. Ime Pikachu vjerovatno dolazi od kommbinacije riječi "pika" koja na japanskom znači munja ili struja i "chu" koja je japanska onomatopeja za skivčanje.

Pikachua se često može naći u šumama, stepama, a ponekad i u blizini izvora električne energije na većini svjetskih kontinenata. Pikachu često putuje u čoporima i rijetko je teritorijalan; međutim, kada je u opasnosti, čitav čopor može stvoriti snažnu električnu odbranu, a elektro-magnetske sile koje tako nastaju mogu uzrokovati kratkotrajnu, lokaliziranu oluju.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

U animiranima serijama[uredi | uredi izvor]


Togepi.png Nedovršeni članak Pikachu koji govori o Pokémonima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: