Dicrocoelium dendriticum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dicrocoelium dendriticum
Dicrocoelium dendriticum
Dicrocoelium dendriticum
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoPlatyhelminthes
RazredTrematoda
RedPlagiorchiida
PorodicaDicrocoeliidae
RodDicrocoelium
VrstaD. dendriticum
Dvojno ime
Dicrocoelium dendriticum
(Rudolphi, 1819)

Dicrocoelium dendriticum (poznat i kao mali metilj zajedno sa ostalim vrstama iz roda Dicrocoelium), je parazit žučnih kanala i žučne kese. Parazitska bolest koju uzrokuje ovaj parazit se naziva dikrocelioza.

Dicrocoelim dendriticum je mali trematod koji je dorzoventralno spljošten, kopljastog (lancetastog) je oblika, dug je 5–15 mm i širok je 1,5–3 mm. Jaja parazita su ovalna ili bubrežastog oblika, veoma mala (30-45x20-30 μm), tamno smeđe boje, posjeduju poklopac na jednom polu i posjeduju zavijen miracidij.

Životni ciklus[uredi | uredi izvor]

Životni ciklus Dicrocoeliuma

Dicrocoelium polaže jaja u žučnim kanalima koja preko fecesa dospjevaju u vanjsku sredinu. Za dalji razvoj potrebna su dva prelazna domaćina: suhozemni puž i mrav. Prvo suhozemni pužići progutaju jaja s miracidijem iz fecesa, zatim miracidij migrira do hepato-pankreasa puža gdje se preko dva reda sporocista transformiše u cerkariju. Za ovaj proces je potrebno 3-4 mjeseca (zavisi od temperature). Cerkarije se izlučuju u mukoznim lopticama koje su promjera oko 2 mm, a sadrže do 400 (nađeno je i do 5000) cerkarija koje tu mogu preživjeti samo par dana. Drugi prelazni domaćini su mravi iz roda Formica. Oni konzumiraju cerkarije koje se u mravu za 1-2 mjeseca razviju u metacerkarije kojih može biti oko 100 u jednom mravu. Cerkarije utiču na subezofagealni ganglion mrava tako da mrav ostaje na vlatima trave, ali samo ako je temperatura niža od 15 °C, a ako je veća mrav silazi sa trave. Konačni domaćin se infestira na paši ako konzumira zaražene mrave i to najčešće u proljeće i jesen.