Dicrocoelium dendriticum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dicrocoelium dendriticum
Dicrocoelium dendriticum
Dicrocoelium dendriticum
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Platyhelminthes
Razred Trematoda
Red Plagiorchiida
Porodica Dicrocoeliidae
Rod Dicrocoelium
Vrsta D. dendriticum
Dvojno ime
Dicrocoelium dendriticum
(Rudolphi, 1819)

Dicrocoelium dendriticum (poznat i kao mali metilj zajedno sa ostalim vrstama iz roda Dicrocoelium), je parazit žučnih kanala i žučne kese. Parazitska bolest koju uzrokuje ovaj parazit se naziva dikrocelioza.

Dicrocoelim dendriticum je mali trematod koji je dorzoventralno spljošten, kopljastog (lancetastog) je oblika, dug je 5–15 mm i širok je 1,5–3 mm. Jaja parazita su ovalna ili bubrežastog oblika, veoma mala (30-45x20-30 μm), tamno smeđe boje, posjeduju poklopac na jednom polu i posjeduju zavijen miracidij.

Životni ciklus[uredi | uredi izvor]

Životni ciklus Dicrocoeliuma

Dicrocoelium polaže jaja u žučnim kanalima koja preko fecesa dospjevaju u vanjsku sredinu. Za dalji razvoj potrebna su dva prelazna domaćina: suhozemni puž i mrav. Prvo suhozemni pužići progutaju jaja s miracidijem iz fecesa, zatim miracidij migrira do hepato-pankreasa puža gdje se preko dva reda sporocista transformiše u cerkariju. Za ovaj proces je potrebno 3-4 mjeseca (zavisi od temperature). Cerkarije se izlučuju u mukoznim lopticama koje su promjera oko 2 mm, a sadrže do 400 (nađeno je i do 5000) cerkarija koje tu mogu preživjeti samo par dana. Drugi prelazni domaćini su mravi iz roda Formica. Oni konzumiraju cerkarije koje se u mravu za 1-2 mjeseca razviju u metacerkarije kojih može biti oko 100 u jednom mravu. Cerkarije utiču na subezofagealni ganglion mrava tako da mrav ostaje na vlatima trave, ali samo ako je temperatura niža od 15 °C, a ako je veća mrav silazi sa trave. Konačni domaćin se infestira na paši ako konzumira zaražene mrave i to najčešće u proljeće i jesen.