Dnevnik Anne Frank

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stranice br. 92-93 iz originalne knjige Dnevnik Anne Frank koja se čuva u Muzeju Anne Frank u Berlinu.

Dnevnik Anne Frank (Het Achterhuis) je djelo Anne Frank, jedne od žrtava holokausta, objavljeno od strane njenog oca Otta 1988.

Kao progonjeni židovi, porodica Frank se pred nacistima sakriva u tajnim prostorijama firme njenog oca u Amsterdamu, takozvanom Achterhuis (bosanski: "zadnja kuća"). Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u dnevniku bilježi događaje u skloništu i strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uslovima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Tako je vidljiva ljubomora pri podjeli namirnica, ljubomora stanara jednih prema drugima, te strahovi od izdaje i dolaska Gestapa. Također je vidljivo kako neke sitne stvari u ovakvim uslovima dobijaju na vrijednosti. Naprimjer, jedan od najvažnijih posjeda Anne je obični češalj koji je i izvor nekoliko konfrontacija Anne sa njenom sestrom Margot. Anne u zapisima prikazuje i želje tinejdžerke tog vremena, ali i nemogućnosti privatnosti u tim uvjetima. Ovaj dnevnik je jedan od rijetkih zapisa koji pokazuju zavisnost o drugima i strah od režima tog vremena.

Dnevnik Anne Frank u originalu, nalazi se u Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, holandskom institutu za ratnu dokumentaciju. Izdano djelo je preuređen izvod iz dvije do tri varijante dnevnika. U tom dnevniku 15-godišnja djevojčica opisuje dane u skrovištu.. Ubijena je u koncentracijskom logoru, jedino je njen otac Otto Frank preživio.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Dnevnik Anne Frank koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.