Dnevnik Anne Frank

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dnevnik Anne Frank (De Degeboeken van Anne Frank, S. Fischer Verlag, Frankfurt/Main, ISBN 3-596-11377-6 njem. izdanje iz 1999) je djelo Anne Frank, jedne od žrtava holokausta, objavljeno od strane njenog oca Otta 1988.

Kao progonjeni židovi, porodica Frank se pred nacistima sakriva u tajnim prostorijama firme njenog oca u Amsterdamu, takozvanom Achterhuis (bosanski: "zadnja kuća"). Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u dnevniku bilježi događaje u skloništu i strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uslovima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Tako je vidljiva ljubomora pri podjeli namirnica, ljubomora stanara jednih prema drugima, te strahovi od izdaje i dolaska Gestapa. Također je vidljivo kako neke sitne stvari u ovakvim uslovima dobijaju na vrijednosti. Naprimjer, jedan od najvažnijih posjeda Anne je obični češalj koji je i izvor nekoliko konfrontacija Anne sa njenom sestrom Margot. Anne u zapisima prikazuje i želje tinejdžerke tog vremena, ali i nemogućnosti privatnosti u tim uvjetima. Ovaj dnevnik je jedan od rijetkih zapisa koji pokazuju zavisnost o drugima i strah od režima tog vremena.

Dnevnik Anne Frank u originalu, nalazi se u Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, holandskom institutu za ratnu dokumentaciju. Izdano djelo je preuređen izvod iz dvije do tri varijante dnevnika. U tom dnevniku 15-godišnja djevojčica opisuje dane u skrovištu.. Ubijena je u koncentracijskom logoru, jedino je njen otac Otto Frank preživio.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Dnevnik Anne Frank koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.