Doberman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Doberman

Doberman pinčer (njem. Doberman Pinscher) je rasa domaćeg psa, vrste pinčer, porijeklom iz Njemačke. Često se koristi kao pas čuvar, ali i kao službeni pas u policiji, vojsci i u nekim sigurnosnim agencijama, zbog njegovog temperamenta, inteligencije i snage. Takođe je odličan porodičan pas zbog smirenosti i odanosti svojoj porodici i vlasniku.

Historija[uredi | uredi izvor]

Doberman pinčer je relativno mlada rasa psa, uzgojen je krajem 19. stoljeća od strane Fridriha Luisa Dobermana. Fridrih L. Doberman je bio poreznik, policajac i noćni čuvar, zato je njemu trebao inteligentan, hrabar i neustrašiv pas, koji bi sa njim radio u službi. On je dugogodinšnjom selekcijom i križanjem pinčera, ovčara, mastifa, lovačkih kerova i drugih radnih pasa dobio rasu koju znamo danas. Poslije njegove smrti uzgoj rase su nastavili Oto Geler i Filip Grining.

Prvi standarni Doberman

Izgled[uredi | uredi izvor]

Doberman bez kupiranih ušiju

Doberman ima jako karakterističan izgled za pinčere. Ima izduženu i usku lobanju, duge i tanke noge, "kockast" trup. Visina mužijaka je od 71 cm do 76 cm. A ženki 65 cm do 70 cm. Prosječna težina mužijaka je oko 40 kilograma, a ženki 32 do 36 kilograma.

Dlaka[uredi | uredi izvor]

Doberman pinčer ima kratku dlaku, koja dolazi u dvije standardne boje, crna sa paležom, i smeđa sa paležom. Također postoji "plava" ili "metalik" varijanta, ali nisu priznati od strane svih kinoloških saveza.

Modifikacije[uredi | uredi izvor]

Često se u ranim mjesecima života Dobermanu kupiraju uši i rep. To se radi kako bi pas dobio "opasniji" izgled, i to je izgled kakav je zamislio Fridrih L. Doberman, ali nije obavezno jer neke države i Kinološki savezi taj proces smatraju okrutnim i nepotrebnim.

Zdravlje[uredi | uredi izvor]

Doberman pinčeri u prosjeku žive od 11 do 13 godina. Najčešće bolesti i poremećaji su kardiomiopatija, Fon Vilebrandova bolest i problemi sa prostatom. Dok su rijeđi hipotireoza, rak i displazija kukova.

Izvori[uredi | uredi izvor]