Dolgani

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dolgani

Dolganin s irvasima
Ukupna populacija
~8.000[1]
Značajno stanovništvo u
Rusija~7.885[2]
Jezik
dolganski, ruski
Vjera
tengriizam, pravoslavlje
Vezane etničke grupe
evenki, jakuti, eneti

Dolgani ili Dolganci (ruski: Долганы; dolganski: Долган, Дулҕан Dulğan, Һака (Saha); jakutski: тыа-киһи) su etnička grupa koja uglavnom naseljava Krasnojarski kraj u Rusiji. Potiču od nekoliko grupa, posebno od Evenka,[3] jednog od autohtonih naroda na sjeveru Rusije. Turski jezik su usvojili negdje nakon 18. vijeka.[3] Popisom iz 2010. godine 7.885 ljudi se izjasnilo kao Dolgani. Ovaj broj uključuje 5.517 u bivšem Tajmirskom autonomnom okrugu.

Dolganka u Dudinki

Historija[uredi | uredi izvor]

U 17. vijeku, Dolgani su živeli u basenima rijeka Olenjok i Lene. Preselili su se na svoju sadašnju lokaciju, Tajmir, u 18. vijeku.[4] Dolganski identitet počeo je da se javlja tokom 19. i ranog 20. vijeka, pod utjecajem tri grupe koje su migrirale u Krasnojarsku oblast iz regiona rijeka Lene i Olenjok: Evenka, Jakuta, Eneta i takozvanih seljaka tundre (ruski: зату́ндренные крестья́не).

Kultura i život[uredi | uredi izvor]

Prvobitno, Dolgani su bili nomadski lovci i stočari irvasa. Međutim, oni su bili spriječeni da slijede nomadski način života tokom sovjetske ere i morali su da formiraju kolhoze (seoske kolektive) koji su se, pored svojih tradicionalnih aktivnosti, bavili uzgojem sobova, ribolovom, uzgojem mlijeka i vrtlarstvom. Godine 1983., antropologinja Širin Akiner je tvrdila: „Dolgani uživaju puno sovjetsko državljanstvo. Ima ih u svim zanimanjima, iako su većina seljaci i radnici kolhoza. Njihov standard stanovanja je uporediv sa standardima drugih nacionalnih grupa u Sovjetskom Savezu." [4]

Religija[uredi | uredi izvor]

Većina Dolgana praktikuje stara šamanistička vjerovanja; međutim, većina je pod uticajem istočnog pravoslavnog hrišćanstva .

Značajni Dolgani[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Project, Joshua. "Dolgan in Russia". joshuaproject.net (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 4. 2023.
  2. ^ "Results of the census 2010". perepis-2010.ru. Russia. Arhivirano s originala, 4. 12. 2013. Pristupljeno 10. 4. 2023.
  3. ^ a b "Dolgan people". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 3. 7. 2020.
  4. ^ a b Akiner, Shirin (1986). Islamic Peoples of the Soviet Union (with an Appendix on the Non-Muslim Turkic Peoples of the Soviet Union). London: Kegan Paul International. str. 420–423. ISBN 0-7103-0188-X.