Dolina Madriu-Perafita-Clavor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dolina Madriu-Perafita-Clavor
Svjetska baština
Lokacija Andora
Kriterijv
Referenca1160
Uvrštenje2004. (28. sjednica)
Proširenja2006
Površina4.247 ha
KoordinateN42 29 41 E1 35 44

Dolina Madriu-Perafita-Claror je izuzetna geografska jedinica koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Kneževine Andore, u srcu Pirineja. Područje se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine[1]

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Zauzima površinu od 4.247 ha ili nešto više od 9% državne teritorije. Zaštitna tampon zona od 4.092 ha okružuje ovo područje. Područje sadrži mnoge tragove koji na jedinstven način izražavaju savršenu simbiozu i dragocjenu ravnotežu između zemlje i čovjeka, resursa i potreba.

Viši dijelovi doline su glečerski pejzaži, sa spektakularnim strmim liticama, stijenama i jezerskim lednicima. Niži, suženi dijelovi doline djelimično su šumoviti, sa rijekom u kratkoj klisuru. Dolina je izolovano područje koje i danas pokazuje način na koji je čovjek koristio planinske resurse tokom proteklih milenijuma. Obuhvata između ostalog raznovrsne agro-pastirske komplekse na visokim planinama, obradive površine u srednjoplaninskim predjelima i ostatke specifične djelatnosti proizvodnje čelika, katalonske kovačnice. U dolini nema puteva pa se komunikacija zasnova na korištenju djelimično popločanih staza.

Opštu sliku doline čine: male kolibe sa zasvođenim kamenim krovovima, od kojih se neke i danas koriste, štale i sirare, kuće sa pomoćnim štalama u kojima se čuvalo žito i sijeno, tragovi terasastih polja, kovačmice, niski kameni zidovi i popločane staze. Čitava dolina je i danas vlasništvo četiri društvene zajednice.

Ramsarsko područje[uredi | uredi izvor]

U području se nalazi 350 visokoplaninskih močvara koje su stanište ugrožene vrste flore i faune i ekološkog interesa. Sve su dobro očuvane zbog smanjenog ljudskog uticaja na lokalitet.Jedan od najreprezentativnijih primjera, biološkom raznolikošću karakterističnom za močvare pirenejske kisele vode,je glečersko jezero L’estany de l’Illa, s površinom od 12,5 ha. Močvarni kompleks igra i važnu ulogu u ublažavanju poplava i kao rezervoar vode.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "UNESCO - Dolina Madriu-Perafita-Clavor". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.
  2. ^ "Ramsarsko područje - Dolina Madriu-Perafita-Claror". Ramsar Sites Information Service - rsis.ramsar.org. Pristupljeno 9. 2. 2021.