Donald Campbell

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Donald Campbell (Horley, 23. mart 1921 - jezero Coniston, 4. januar 1967), britanski automobilist

Donald Campbell, svjetski rekorder u vožnji automobilom, odlučio je 4. januara 1967. postići rekordnu brzinu u vožnji na vodi. Njegov najnoviji čamac "Plava ptica" opremljen mlaznim motorima od 4.350 konjskih snaga mogao je razviti brzinu od 960 kilometara na sat. Međutim, Campbellova strast za opasnim nadmetanjem završila je kobno. Na jezeru Coniston u Velikoj Britaniji 4. januara 1967. njegov čamac pojurio je vodom, ubrzo se iznenada podigao u vis, prevrnuo i potonuo i to sve za tri, četiri sekunde. Donald Campbell je nestao, a na mjestu nesreće pronašli su samo masku s kisikom, kacigu i cipele.System-users.svg Nedovršeni članak Donald Campbell koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.