Drhtulje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Drhtulje
Električna raža Torpedo californica
Električna raža Torpedo californica
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Potpleme Vertebrata
Razred Chondrichthyes
Potklasa Elasmobranchii
Red Torpediniformes
Porodica Torpedinidae

Drhtulje ili električne raže (Torpedinidae) je porodica raža, riba sa hrskavičavim skeletom (rušljoribe). Tijelo ovih riba dobija okruglast oblik zahvaljujući grudnim perajima koja obuhvataju i glavu. Koža im je gola i ne sadrži bodlje. Leđna i repno peraje su dobro razvijeni. Rep je mesnat i vretenastog oblika. Zubi su mali i šiljati. Posjeduju električne organe koji se nalazi sa obje strane glave i proizvodi jake udare pa se zbog toga nazivaju i električne raže. Električni udari, koji mogu biti do 50 V dovoljni su da ošamute i plijen veći nego što je sama drhtulja.

Strujni udar koji proizvodi raža drhtulja za čovjeka je neprijatan, ali su ga u starom Rimu ljekari koristili za liječenje glavobolje, reume i drugog. Bolesnici su prislanjali ove ribe na sljepoočnice ili su po njima hodali, primajući pritom električne udare. Nije poznato koliko je ovakvo liječenje bilo uspješno, ali je sigurno da nije bilo ni malo prijatno.

Drhtulje najviše žive u toplim morima i od desetak rodova najtipičniji je rod torpedo (Torpedo) koji živi u evropskim morima i čije su vrste:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]