Rušljoribe

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Rušljoribe
Anatomija ajkule
Anatomija ajkule
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Podpleme Vertebrata
Klasa Chondnichthyes
Podklase

Elasmobranchii

Holocephali

Rušljoribe (Chondrichthyes) su klasa morskih riba grabljivica sa hrskavičavim skeletom. Ova klasa obuhvata oko 800 recentnih vrsta od kojih su najpoznatije ajkule i raže. Klasa se dijeli na dvije podklase Elasmobranchii i Holocephali.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Glava je naprijed izvučena šiljato u produžetak nazvan rostrum, pa zbog toga usni otvor leži sa trbušne strane i u vidu je popriječnog proreza. Prema toj osobini nazivaju se i plagiostomi jer na grč. plagios je poprečan, a stoma su usta. Imaju pet pari škrga (veoma rijetko šest ili sedam) koje su smještene u odvojenim škržnim kesama i imaju zasebne otvore ka vanjskoj sredini. Škržni otvori su bez poklopaca i razdvojeni su širokim pregradama. Može se, kod pojedinih vrsta, naći još jedan zakržljali škržni otvor nazvan spirakulum. Ove ribe nemaju riblji mjehur. U unutrašnjosti crijeva nalazi se spiralna pregrada koja povećava put hrane kroz njega. U završnom dijelu crijeva obrazuje se kloaka u koju se izlivaju izvodni kanali polnih žlijezda i mokraćovod.

Rušljoribe su razdvojenih polova koji se razlikuju međusobno prema obliku trbušnih peraja. Trbušna peraja mužjaka igraju ulogu spoljašnjeg kopulatornog organa. Mnoge ajkule su viviparne, odnosno, rađaju žive mladunce pa su njihova jaja sa tankim omotačem.

Ženski polni sistem sastoji se od:

  • jajnika (parnog ili neparnog) iz koga zrela jaja padaju u tjelesnu šupljinu, pa zatim dospijevaju u jajovode
  • jajovoda koji kod riba koje polažu jaja sadrži krupne nidamentalne žlijezde koje luče sekret kojim se obrazuje kokon
  • uterusa koji predstavlja proširenje jajovoda na zadnjoj strani koja se zajedničkim otvorom izliva u kloaku.

Muški polni sistem se sastoji od parnih sjemenika iz koji se muške polne ćelije sprovode prednjim dijelom bubrega, mezonefrosa.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: