Dupljari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tipičan Dupljar

Dupljari ili mješinci (Coelenterata) su najniže prave višećelijske životinje (Eumetazoa) koje žive isključivo u vodi i to u ogromnoj većini slučajeva u morskoj vodi. Imaju radijalno simetrično tijelo na kome se razlikuje jedna glavna, uzdužna osa oko koje su zračno (radijalno) raspoređeni razni organi. Organi se ponavljaju onoliko puta koliko ima zrakova.

Tijelo dupljara ima izgled dvoslojnog mješka koji je otvoren na jednom kraju. U unutrašnjosti mješka nalazi se gastro-vaskularna duplja koja je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom preko jednog jedinog otvora - usno-analnog. Kroz ovaj otvor se istovremeno i izbacuju nesvareni dijelovi hrane. Oko usnog otvora nalazi se vijenac zračno raspoređenih pipaka koji hvataju plijen.

Dupljarima pripadaju dva tipa životinja:

Dupljari nisu monofiletska grupa, te ovaj naziv treba odbaciti i koristiti se nazivima tipova.