Dvorac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dvor)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Dvor (čvor).
Château de Chenonceau - pogled na zapadno krilo sa vrtova kraljice Katarine

Dvorac (francuski: château) je tip zamka koji se koristi ili se koristio kao stalna rezidencija pripadnika vladarske ili plemićke porodice. Iako se i dvorac mogao koristiti u odbrambene svrhe, od zamka se razlikuje po tome što se zamak ne koristi kao mjesto stalnog boravka njegovog vlasnika.

Sa druge strane, dvorac se od palače razlikuje po veličini, ali i lokaciji; palače su veće i obično izgrađene u urbanim tipovima naselja, dok su dvorci nešto manji i izgrađivani van gradskih naselja. Louvre i Luxembourg su prvobitno bili dvorci, budući da su bili izgrađeni van gradske sredine ili u predgrađu, ali su kasnije postali poznati kao palače pošto ih je vremeno grad okružio šireći se.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Dvorac koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.